Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Az IHM által meghirdetett „Szülőföldön az információs társadalomba 1” eMagyar-pontok című pályázaton elnyert

Támogatás eredményei

Mécs László Társulás

Beszámoló az Informatikai és Hírközlés Minisztérium 2004-es évben nyújtott informatikai támogatásának felhasználásáról Szlovákiában

A támogatást a Puskás Tivadar Közalapítvány által kiírt pályázatra benyújtott pályázatunkra kaptuk meg. A pályázati kiírás 2004. novemberében jelent meg.

1. eMagyar pontok


Szlovákiában a 2004-es támogatásból 21 új eMagyar pontot sikerült megnyitnunk az egész déli peremvidék teljes hosszában. Próbáltunk olyan szervezeteket keresni, akik a feltételeknek megfelelően működtetni tudják ezeket a pontokat, és úgy választani a helyszíneket is, hogy minél több ember hozzáférhessen a szolgáltatáshoz. A legtöbb szervezet a közösségi internet-hozzáférés biztosításán kívül egyéb tevékenységre is fel tudja használni a támogatásból kapott eszközöket, pl. adatbázisok feltöltése, pályázati tájékoztatás, oktatás, tanácsadás. Az internetszolgáltatás gyors fejlődése következtében a legtöbb ponton már ADSL hozzáférés van, ami megfelelő gyorsaságot biztosít mindezen feladatok ellátásához. 2005–2006-ban további 23 eMagyar pontot sikerült kialakítani a HTMH támogatása révén, így Szlovákiában jelenleg az felsorolt támogatásokból létrejött és az SZKC irodák által működtetett pontokkal együtt 56 eMagyar pont működik.


2. Tartalomfejlesztés


Ami már elkészült a vállalt feladatok közül:

Településszintű adatbázist készítettünk, amely a 2001-es népszámlálás adatait tartalmazza 2990 településen.

Szlovákia magyar rendezvények internetes naptárát alakítottuk ki, amely egy eseménynaptár a szervezetek rendezvényeiről, egy helyen találhatóak meg a különböző rendezvények és a róluk szóló információk. A naptár egyben a rendezvények archiválására is szolgál.

Információs anyag készült szlovák és angol nyelven a magyar kisebbség nyelvi, nyelvi jogi és nyelvhasználati helyzetéről.

A szlovákiai magyar internetes portál a http://www.magyar.sk címen található meg.

Egységes szlovákiai magyar internetes portál, amelynek fontos része az az adatbázis, amelybe a megfelelő tartalmakat be lehet építeni. Interaktív internetes adatbázisról van szó, tehát az oktatásüggyel, társadalomkutatással stb. foglalkozó szervezetek maguk tudják felvinni a rendszerbe a konkrét tartalmakat.

A következő szervezetek vesznek részt az portál létrehozásában és működtetésében: Csemadok, SZMPSZ, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Gramma Nyelvi Iroda, Selye János Egyetem, Fórum Kisebbségkutató Intézet, SZKC.

Együttműködve a partnerszervezetekkel olyan integrált rendszert sikerült kialakítani, amelyben az egyes szervezetek adatbázisai egységes internetes környezetben jelennek meg, és ez lehetővé teszi a folyamatos frissítést.

A honlap egyszerre statikus és dinamikus. A dinamikus részt a rendezvényi naptár, az egyes szervezetek. ill. iskolák bemutatkozása, a pályázati figyelő és egyéb aktualitások alkotják.

Természetesen a honlapon megjelennek az eMagyar pontok, nyitvatartási, elérhetőségi és egyéb információikkal együtt.

Oktatási tartalomfejlesztés keretén belül különböző tananyagtartalmak fejlesztése folyik a szlovákiai sajátosságokra való tekintettel, értékelési, tudásszint-mérési módszerek kidolgozása, elkészül az iskolák adatbázisa is.

A szlovákiai oktatási rendszer adatbázisának kialakítása

- Az adatbázis szerkezetének kialakítása, létrehozása, megjelenítése. Megjelenítve a http://www.szmpsz.sk, honlap főmenüjének Adatbázisok rovatában

- Az iskolák és önkormányzatok adatainak összegyűjtése, az adatbázis feltöltése, folyamatos frissítése. Az adatbázis felhasználási körének kiterjesztése pl.csoportos postázás, statisztikák összeállítása, stb.

- A pedagógusok adatbázisának létrehozása, az adatok feldolgozása a http://www.szmpsz.sk honlap Szervezeti élet rovatában.

- Az SZMPSZ XIV. Nyári Egyetemének programfüzete. Megtalálhatók a http://www.szmpsz.sk honlapon
Az oktatási törvények feldolgozása

- A törvények és a hozzájuk kapcsolódó magyarázatok a http://www.szmpsz.sk honlap Törvénytár rovatában, illetve linkek segítségével hozzáférhetők.

Szlovák–angol–magyar EU-szótár.

A szótár a http://www.gramma.sk honlap mindhárom (magyar, szlovák, angol változatán) elérhető a Szójegyzékek/Háromnyelvű szójegyzékek rovatban.

A közigazgatással kapcsolatos szlovák–magyar szövegek elkészítése.

Az anyag a http://www.gramma.sk honlap magyar és szlovák változatán található a Nyelvi menedzselés/Közigazgatás rovatban. Több mint 200 kétnyelvű szöveg (formanyomtatvány, kérelem- és határozatminta) olvasható az alábbi témakörökben: adók és illetékek, állami szociális ellátások, építésügyi eljárás, foglalkoztatás és munkanélküli-ellátás, közlekedés-rendészet, munkaügy, önkormányzati anyagok, személyi okmányok, társadalom- és egészségbiztosítás, tűzvédelem és munkabiztonság, választások, vállalkozások.


3. Oktatás


Az oktatás területén elindítottuk az ECDL tanfolyamokat összesen 110 személy részesül a támogatott képzésben. Úgy gondoljuk, hogy a képzés nagyon fontos a felzárkóztatás szempontjából, hiszen ma már nincs is terület, ahol nem kell használni az informatikai eszközöket.

4. Digitalizálás


Digitalizálásban is több területen sikerült eredményt elérni.

Az 1957-től összegyűjtött népzenei anyagok megőrzése volt a célja a gyűjtemény digitalizálásának, amelyet ezzel a támogatással sikerült nagyrészt elvégezni.

A szlovákiai magyar írásbeliség digitalizálása

A digitalizálásra került anyagok:

Képeslapok
2 600 képeslap digitalizálása megtörtént. Nagy részük a települési adatbázisban, települési bontásban megtalálható az interneten, a többi most van előkészületben. Tematikus képeslapgyűjteményről van szó, tehát olyanról, amely az elmúlt 80 év történéseit, változásait rögzíti a szlovákiai magyarok által lakott területeken.

Fényképek
15 624 fénykép digitalizálását végeztük el. Ezek döntő része nagyon értékes dokumentációja a szlovákiai magyarok mindennapjainak és az elmúlt 50 év történéseinek. A fényképek a Bibliotheca Hungaricában, illetve az Etnológiai Központ adattárában találhatók.

A digitalizált képeslapok, fényképek, ill. a népzenei anyagok NDA-n keresztüli elérhetőségének biztosítása folyamatban van.

A szlovákiai könyvkiadók által megjelentetett könyvek digitális feldolgozása, és ezek feltöltése a Magyar Elektronikus Könyvtár (http://www.mek.sk ) adatbázisába szintén támogatást kapott.