Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Az IHM által meghirdetett „Szülőföldön az információs társadalomba 1” eMagyar-pontok című pályázaton elnyert

Támogatás eredményei

Szövetség a Közös Célokért társulás


A Szövetség a Közös Célokért társulás 2001-ben alakult, információs irodahálózatot működtető társulás, amely elsősorban a Szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényből adódó lehetőségekről nyújt tájékoztatást a felvidéki magyarságnak.

2004 évfolyamán a Magyarság az Információs Társadalomban program keretében nagymértékű informatikai fejlesztést hajtottunk végre, ez a fejlesztés három fő területet érintett:

- 12 dél-szlovákiai városban működő irodánk megfelelő szélessávú internetes kapcsolattal való ellátása, valamint zártláncú hálózatba való bekötése (ún. Neumann pontok kialakítása),

- számítógéppark fejlesztése korszerű gépek segítségével,

- internetes és weblapkészítő tanfolyam szervezése.

A támogatást tehát a közösségi kommunikációs infrastruktúra megalapozására, a széles sávú közösségi hálózati hozzáférések létrehozására és fenntartására fordítottuk.

Erre alapoztuk 2004 decemberében a Puskás Tivadar Közalapítványhoz benyújtott pályázatunkat, amelyben azt tűztük ki célul, hogy a 2004-ben kialakított Neumann pontokat úgy működtessük, hogy az megfeleljen a "Szülőföldön az információs társadalomba 1" pályázati kiírásnak, az eMagyar pontok kialakítására vonatkozó feltételeknek.

A Puskás Tivadar Közalapítvány munkatársai önzetlen segítsége, szakmai tanácsai teszik lehetővé számunkra, hogy az eMagyarország pontokhoz hasonlóan nálunk is a kor követelményeinek megfelelőhöz közelítsen az informatikai társadalomba való bekapcsolódás.

A vállalt feladatok teljesítéséről a következő információkat tartjuk fontosnak összegezni:

1. Infrastruktúra kiépítése, fejlesztése (eMagyar pontok üzemeltetése)


Szövetségünk a vállalt 12 eMagyar pontot a szerződésben rögzített feltételek szerint üzemelteti.

Pozsonyban 256 kbit/sec sávszélességű, a többi 11 felvidéki városban (Dunaszerdahely, Komárom, Galánta, Érsekújvár, Zselíz, Losonc, Rimaszombat, Rozsnyó, Kassa, Királyhelmec, Szepsi) 128 kbit/sec sávszélességű internet hozzáférhetőséget biztosítunk.

A 12 városban mindenütt közösségi házakban működtetjük az eMagyar pontot, a mikrohullámú internet bevezetése lehetővé tette, hogy az adott közösségi házban működő további szervezetek is rákapcsolódjanak a világhálóra, ami a szlovákiai magyar közösségi életben ugrásszerű fejlődést jelent.

Az érdeklődők számára megfelelő technikai szintű, korszerű, internetes eléréssel ellátott számítógéppark áll rendelkezésre, amit tapasztalatunk szerint elsősorban a társulásunkat létrehozó öt nagy szervezetben tevékenykedő polgárok vesznek igénybe.

2005 júliusában történt meg az eMagyar pontokat jelző táblák, tájékoztató információk elhelyezése az épületeken, majd 2005 szeptember 1-től egységes rendszerben kezdtük nyilvántartásba venni az internetezési lehetőség iránt érdeklődő polgárokat.

2. Tartalomfejlesztés


A Régiófejlesztés Forrásai elnevezésű adatbázis software-hez keresőmodul kidolgozását biztosítottuk (eNiton Enterprieses KFT közreműködésével), valamint 435 falu és városra vonatkozó adatgyűjtésben való közreműködés költségeit fizettük ki (Csallóköz - Mátyusföldi Regionális Társulásnak).

Az adatbázis elérhető a http://www.szakc.sk honlapunkon.


3. Képzés, oktatás – informatikai képzés


A komáromi Selye János Egyetemi Központ szervezésében 2005. április 18 – 22 között Komáromban valósult meg a képzés, a vizsga időpontja 2005. április 26-a volt, Zselízen volt. A tanfolyamot a következő munkatársak végezték el: Merva Tamás (Pozsony), Losonszky Margit (Galánta), Kalló Ágnes (Zselíz) és Újpál Beáta (Komárom).

A munkatársak a vizsga után bizonyítványt kaptak.


4. Infokommunikációs, audiovizuális fejlesztések


Az eNiton Enterprieses KFT munkatársának szakmunkája biztosította a http://www.szakc.sk honlapunk fejlesztését, ami grafikus szerkesztést, a skritekben és a szövegekben történő javítást jelentett.

A honlapunk számlálója azt igazolja, hogy közel 15 000 látogatója volt a honlapunknak a májusban elvégzett javítások óta, a szlovákiai magyar közélet fontos fóruma lett, hiszen a státustörvény körüli tájékoztatáson kívül munkaközvetítéssel, jogsegélyszolgálattal, pályázati lehetőségekkel kapcsolatos információkhoz is hozzá lehet jutni a honlapunk segítségével.