Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Az IHM által meghirdetett „Szülőföldön az információs társadalomba 1” eMagyar-pontok című pályázaton elnyert

Támogatás eredményei

Magyar Emberi Jogok Alapítvány - HHRF

1. Az infrastruktúra kiépítése és fejlesztése


Az infrastruktúra kiépítése és fejlesztése érdekében a Magyar Emberi Jogok Alapítvány két eMagyar-pontot hozott létre: egyet a brazíliai Sao Paolóban, egyet pedig a New York-i Magyar Házban, a programnak helyet adó Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat székhelyén.

2. Tartalomfejlesztés:


Tartalomszolgáltatás fejlesztése a kárpát-medencei és a nyugati régióban

A New York-i székhelyű Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) 1994 óta fenntartott honlapgyűjteménye (http://www.hhrf.org) a határon túli magyar közösségek sajtó- és kulturális kiadványainak, valamint társadalmi, egyházi és érdekképviseleti szervezeteinek információs központja. Jelenleg több, mint 100 honlap található a szerveren.

1. Meglévő honlapok frissítése és korszerűsítése

A kezdetekben tervezett honlapokat modernizálta az Alapítvány: megújította külalakjukat, bővítette a szolgáltató funkcióikat (pl. cikkek nyomtatható változata, elküldése e-mailben, vendégkönyv, hírlevél és egyéb portálszolgáltatások). A HHRF jelenleg 16 honlapot — köztük 2 napilapot, 2 hetilapot, 3 folyóiratot — frissít folyamatosan, amelynek zökkenőmentes folytatását tette lehetővé a pályázat.

2. A honlapgyűjtemény bővítése

Az Alapítvány 2004. októberében kiírt egy folyamatosan beadható pályázatot, melynek célja a határon túli magyar, illetve a magyarországi nemzeti kisebbségek internetes jelenlétének biztosítása révén az információáramlás elősegítése, a közösségi kapcsolatok erősítése és a határon túli együttműködések szorgalmazása. A kiírás utáni két hónapban már 12 szervezet pályázott ingyenes tárhelyre saját készítésű honlapja számára, és 9 szervezet (4 romániai, 2 szlovákiai, 3 magyarországi) kérte a HHRF segítségét weboldala kifejlesztésében. Ezeknek az igényeknek a megvalósítása mellett az eddigi, elsősorban határon túliaknak nyújtott szolgáltatást az alapítvány kiterjesztette a nyugati régió, különösen az 1.4 milliós amerikai magyarság intézményeire és szervezeteire is az információáramlás és kapcsolattartás érdekében.

3. Tartalomszolgáltatás korszerűsítése

Oktatási, kutatási, ismeretterjesztési és kormányzati szempontból óriási jelentősége van a HHRF szerverén felgyűlt sok gigabájtnyi sajtóarchívum áttekinthetővé, kutathatóvá tételének. Ezért a pályázat egyik fő célja volt egy összetett keresőrendszer felállítása. Ennek segítségével a teljes tartalomra vagy honlapokra lebontva, bizonyos időtartományra szűkítve és kulcsszavakra is kereshetővé vált az archívum. A HHRF ugyanakkor adatbázis-fejlesztést is végzett a közösségi igények szerint: (1) elkobzott egyházi ingatlanok adatbázisa, (2) emberjogi adatbázis a vajdasági magyarellenes incidensekről.

3. A magyar kultúra digitális megőrzése:


A határon túli magyarság nemzetközi érdekképviseletének
szöveges és audiovizuális dokumentumtára


1989 előtt, csakúgy, mint napjainkban a Nyugaton élő magyarság legfontosabb (szív)ügyeként tartotta számon a Kárpát-medencében kisebbségi sorban élő mintegy hárommilliós magyarság fennmaradását, jogegyenlőségét, kultúrájának, nyelvének és hagyományainak megőrzését.

A közel három évtizede kisebbségi jogvédelemmel foglalkozó New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (Hungarian Human Rights Foundation, HHRF) négy részből álló -- videók, hanganyagok, fényképek, írott anyagok -- digitalizált dokumentumgyűjteményt tesz közzé.

A dokumentumtár 1976-tól betekintést nyújt a HHRF -- és elődje, a Committee for Human Rights in Rumania (CHRR) -- sokéves jogvédő és tájékoztató munkájába a magyar kisebbségek nemzetközi érdekvédelme terén. Számos egyedülálló dokumentum, szamizdat sajtókiadvány, fénykép, televízió- és rádiófelvétel válik most közkinccsé digitalizált formában eddig kevéssé ismert eseményekről.

A dokumentumtár egyedülálló történeti forrásként szolgál a Kárpát-medencei magyar kisebbségek, főképp az erdélyi magyarság elmúlt évtizedeinek vizsgálatához, politikai, kulturális és társadalmi vonatkozásban egyaránt. Hitelesen alátámasztja a környező országokban élő magyar kisebbségek jogfosztott helyzetét és segít törekvéseik alaposabb megismerésében.

Az angol és magyar nyelvű anyagban gazdag, folyamatosan bővülő szöveges és audiovizuális digitális gyűjtemény reményeink szerint komoly érdeklődésre számíthat oktatási- és kutatóintézmények, kormányzati szervek, a sajtó és a téma iránt érdeklődő nagyközönség részéről kül- és belföldön egyaránt.

A digitális archívum támpontot ad a jövő generációinak a nemzetközi érdekérvényesítési (lobbi-) technikák megismeréséhez, amely különösen fontos egy olyan helyzetben, amikor Magyarország érdekérvényesítési lehetőségei fokozatosan erősödnek az Európai Unióban. Ennek egyik eszköztárát vonultatja fel a digitális dokumentumgyűjtemény.

A dokumentumtár része a Nemzeti Digitális Adattárnak.