Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Magyar állami ösztöndíj a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanulók számára

Ukrajna
2006. május 26.
Benyújtás határideje: 2006. július 21.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Irodája
a Márton Áron Szakkollégiummal közösen pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatára a 2006/2007-es tanév őszi szemeszterében egyéni részképzős tanulmányútra.

A pályázati kiírás tartalmát a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Márton Áron Szakkollégium a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma által működtetett Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanáccsal és a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanáccsal együttműködve dolgozza ki, és a pályázatot a Beregszászi Agora Iroda lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.

Általános tudnivalók:
 A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács az ösztöndíjakkal a szülőföldi értelmiség továbbképzését és utánpótlását kívánja támogatni.
 A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Márton Áron Szakkollégium a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanáccsal közösen dolgozza ki a pályázat értékelésének szempontrendszerét, és a pályázati benyújtási határidő előtt nyilvánosságra hozza azt. Az értékelési pontrendszer a pályázati kiírás elválaszthatatlan mellékletét képezi.
 Az ösztöndíj a pályázót kizárólag a pályázatában szereplő, és a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács által is javasolt felsőoktatási intézményben, szakon és időtartam alatt folytatott tanulmányai alatt illeti meg, és nem vihető át a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának külön jóváhagyása nélkül más felsőoktatási intézményben, tagozaton vagy más szakon végzendő tanulmányok időtartamára.
 Egy pályázó egyidejűleg csak egy ösztöndíj-kategóriában nyújthat be pályázatot.

Pályázhat minden olyan ukrán állampolgárságú magyar nemzetiségű személy, aki a 2006/2007-es tanév őszi szemeszterében részképzős tanulmányúton vesz részt valamely magyarországi felsőoktatási intézményben.

A pályázásból kizáró általános feltételek:
 Nem pályázhatnak a magyar állampolgársággal, magyarországi bevándorlási engedéllyel, vagy ezekre irányuló folyamatban lévő kérelemmel rendelkező személyek.
 Nem részesülhetnek ösztöndíjban az adott időszakban, az adott képzésre vonatkozó más nemzetközi egyezményen alapuló, vagy magyar állami, illetve közalapítványi ösztöndíjban, támogatásban részesülő személyek.

Pályázati kategória és további pályázati feltételek:

Részképzős tanulmányút
Azon személyek pályázhatnak, akik szülőföldi felsőoktatási intézményben aktív (vagy az ösztöndíj céljából megszakított) hallgatói státusszal rendelkeznek, és a megpályázott képzési idő alatt magyarországi felsőoktatási intézményben egy szemeszternél rövidebb idejű tanulmányokban, és/vagy a szakdolgozat elkészítése céljából vagy egyéb célból tudományos kutatómunkában kívánnak részt venni. A részképzéssel kiemelten támogathatók az intézményi együttműködés keretében megvalósuló közös képzésekben részt vevő hallgatók.

A részképzős tanulmányútra pályázó hallgatóknak legalább 2 lezárt szemeszterrel kell rendelkezniük a részképzés megkezdésének időpontjában.

Az ösztöndíj időtartama: min 2 hét – max. 3 hónap. Az elnyert ösztöndíj 2006. október 1. és 2007. január 15. között használható fel. Elbírálásnál előnyben részesülnek azon hallgatók, akik még nem vettek részt részképzős tanulmányúton, vagy teljes szemeszteres részképzésen.

A hallgatónak a részképzős tanulmányútja megkezdésének és befejezésének pontos időpontját meg kell adnia a pályázati adatlapon. Amennyiben egyes pályázók esetében a megítélt ösztöndíj időtartama kevesebb, mint a kérelmezett időtartam, akkor a részképzős tanulmányút pontos dátuma automatikusan a pályázó által megjelölt kezdőidőponttól kezdődően kerül – csökkentett időtartamban – megállapításra. Az ilyen módon megállapított időpontoktól való eltérésre nincs lehetőség.




A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:
 Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlan, hamis adatot szolgáltat, ilyen nyilatkozatot tesz a pályázat benyújtásakor, illetve valamely a pályázat elbírálását érintő valós tényt, adatot elhallgat.
 Az értékeléshez pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolandó a pályázathoz.
 A beérkezett pályázatok értékelését követően a nyertes pályázókra a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács tesz javaslatot a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanácsnak. A Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács ülését követően a pályázati elbírálás eredményéről a Beregszászi Agora Irodánál lehet érdeklődni. Az elbírálás során vélelmezett jogsértés vagy az elbírálási szabályrendszer megsértése esetén a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács javaslata ellen a pályázó a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanácshoz nyújthat be panaszt. A Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács döntésével szemben jogorvoslatnak nincs helye.
 A pályázatokról a döntést és a döntés alapelveit a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács és a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács javaslatának figyelembe vételével a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma a Márton Áron Szakkollégiummal közösen hozza meg a pályázati határidő lejártát követő 30 napon belül, a döntés minden pályázóra nézve kötelező. A döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye.
 Az ösztöndíjat elnyerő pályázóval a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma által kijelölt szervezet az ösztöndíj időtartamára (részképzős tanulmányúton résztvevők esetében a döntésben megállapított időpontok szerinti időtartamra) szerződést köt, amelyben rögzíti az ösztöndíjas támogatott jogait és kötelezettségeit. A megítélt ösztöndíj időlegesen felfüggeszthető, vagy véglegesen megszüntethető, illetve az ösztöndíjas az ösztöndíj, vagy annak egy része visszafizetésére kötelezhető a szerződésben foglalt feltételek mellett, amennyiben a támogatott a pályázati felhívásban, az ösztöndíjszerződésben vagy a vonatkozó jogszabályban foglaltakat megszegi.
 A pályázat alapvető célja az, hogy az ösztöndíjas a magyarországi tanulmányainak (kutatásának) befejezése után visszatérjen szülőföldjére, ezért a megkötésre kerülő szerződés szerint a megszerzett magyarországi bevándorlási engedély, illetve magyar állampolgárság az ösztöndíjban való részesülést kizárja. Az ösztöndíjas a szerződés aláírásának időpontjában folyamatban lévő, a bevándorlási engedély, illetve magyar állampolgárság megszerzésére irányuló eljárás megszüntetését haladéktalanul köteles kezdeményezni, amelynek elmulasztása, illetve új eljárás kezdeményezése esetén köteles visszatéríteni az addig folyósított ösztöndíjak kamatokkal megnövelt összegét.
 A pályázaton ösztöndíjat nyert hallgatók névsora nyilvános. A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárul ahhoz, hogy neve az ösztöndíj elnyerése esetén nyilvánosságra kerüljön a http://www.agorairoda.net honlapon, illetve tudomásul veszi, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 26. §-a alapján a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Márton Áron Szakkollégium tájékoztatást küld a pályázattal kapcsolatos adatokról a Határon Túli Magyarok Hivatala által működtetett nyilvántartás részére.

A Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács a határidő után beérkezett ill. a formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázatokat 2006. június 12-től lehet benyújtani.
A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2006. július 21., 16 óra.

A pályázatokat személyesen vagy postai úton kérjük eljuttatni az alábbi címre:

Beregszászi Agora Iroda
90200 Beregszász (Beregovo)
vul. Sztefanika 12.

Pályázni az Agora Irodákban 2006. május 29-től beszerezhető, és az Internetről (http://www.agorairoda.net) is letölthető pályázati adatlapon lehet.
Az érdeklődők az alábbi címen és telefonszámon kaphatnak további részletes felvilágosítást az ösztöndíjpályázatról, a pályázati adatlapról (mely beszerezhető lesz ugyanitt) és az ösztöndíjszerződésről:

Beregszászi Agora Iroda
90200 Beregszász (Beregovo), vul. Sztefanika 12.
Tel./Fax: +380-31-41-240-78
E-mail: info@agora.uz.ua

A pályázat eredményéről szóló írásos értesítés a döntést követő 7 munkanapon belül postai feladásra kerül.

A pályázat lebonyolításának adminisztratív költségeire 25 hrivnya összegű pályázati díjat kell befizetni a Beregszászi Agora Irodában (a fenti címen) igényelhető csekkszelvényen.

Szükséges mellékletek, igazolások:

Kötelezően csatolandó mellékletek:
- pontosan és olvashatóan kitöltött pályázati adatlap;
- géppel írt strukturált szakmai önéletrajz;
- pályázati kérelem megindokolása max. 1 oldal terjedelemben;
- a magyarországi fogadótanár által aláírt és a fogadó felsőoktatási intézmény által hitelesített fogadólevél;
- szülőföldi hallgatói jogviszony fennállásról szóló igazolás és a szülőföldi intézmény hozzájárulásának igazolása (jóváhagyott egyéni tanulmányi tervvel) - kivéve a hallgatói jogviszonyukat a részképzés idejére megszakító hallgatók (esetükben a tanulmányok megszakításáról szóló hivatalos igazolás csatolandó);
- két tanári ajánlás (csak adjunktus, előadótanár vagy professzor részéről); az ajánláson jelenjen meg a tanár neve, az intézmény, ahol tanít, címe, telefonszáma és aláírása; a tanár ajánlásából derüljön ki, hogy ismeri a diák részképzésen végzendő tevékenységét;
- hiteles igazolás az utolsó lezárt tanulmányi év átlagáról (éves átlag) és ezen félévek indexmásolata;
- a magyar nemzetiség igazolása (E célra egyaránt alkalmas a Magyar igazolvány 1-2. oldalának vagy a Magyar igazolványra vonatkozó igénylés másolata, illetve ezek hiányában minden olyan hivatalos dokumentum, amelyből a nemzetiség hitelt érdemlően megállapítható.);
- a pályázati díj befizetését igazoló csekkszelvény másolata;
­ 2 db saját részre, ukránul megcímzett és felbélyegzett válaszboríték.

Csatolható mellékletek:
- a szülőföldi felsőoktatási intézmény hivatalos igazolása a részképzés elismertetésének lehetőségéről;
- folyóiratokban közölt szakmai dolgozatok, tudományos konferencián, szakmai versenyen bemutatott dolgozatok egy oldalas kivonatáról és a megszerzett oklevélről készített fénymásolat (ennek hiányában a versenyen való részvétel igazolására szolgáló egyéb hivatalos okirat csatolandó);
- magyar diákszervezeti tagság, valamint a diákszervezetben végzett aktív tevékenység (tevékenységi beszámoló) igazolása az illető diákszervezet elnökének aláírásával és a diákszervezet pecsétjével hitelesítve;
- nyelvvizsga esetén a bizonyítvány fénymásolata.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy amennyiben a beérkezési határidőig
 bármely kategóriában benyújtott pályázathoz nem kerül csatolásra a magyarországi fogadótanár aláírásával ellátott és a befogadó magyarországi felsőoktatási intézmény által hitelesített ún. fogadólevél,
 a részképzős tanulmányútra benyújtott pályázatok esetében a pályázati adatlapon a tanulmányút pontos, a befogadó magyarországi intézmény által is elfogadott dátuma nem kerül feltüntetésre,
akkor a pályázatot a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíj Tanács, mint hiányos pályázatot nem veszi figyelembe!