Régiók
Események
2023. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Célok

Magyar-magyar zöldprogram indult Budapesten A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2007. március 8-án, Budapesten, határon túli magyar szervezetek, hazai és határon túli felsőoktatási intézmények és szakmai szövetségek vezetőinek részvételével megbeszélést hívott össze a magyar-magyar környezet- és természetvédelmi együttműködési program közös kialakítása és megvalósítása céljából. A magyar-magyar környezet- és természetvédelmi együttműködés szükségszerűsége a közös globális, regionális, illetve helyi kihívásokból, valamint a Kárpát-medence ökológiai adottságaiból együttesen ered. A kihívásoknak való megfelelés alapfeltétele a környezettudatosság erősítése, a megfelelő szakemberek képzése, az információk áramlása és a tevékenységek összehangolása az egész térségben, amiben a magyarság példamutató szerepet vállalhat. A megbeszélésen résztvevő szervezetek létrehozták a Magyar-magyar ÖkoFórumot, amely 5 fő cselekvési irányt fogadott el, s ezek alapján meghatározta az elsődleges feladatokat. Az egyes feladatok projektvezetői teendőit egy magyarországi és egy határon túli szervezet közösen látja majd el. A Magyar-magyar Öko Fórum 2007. július 3-án, Gyöngyösön tartotta második ülését, amely az alábbiakról határozott:

  • A Magyar-magyar Öko Fórum megtartotta 2. ülését, amely megerősítette az együttműködés öt fő cselekvési irányát, valamint a KvVM koordinációs szerepvállalásának és a projektvezetők fokozott aktivitásának szükségességét;
  • A jövőben külön hangsúlyt kap a fiatalok szerepének erősítése, az Öko-Klub hálózat kiszélesítése, pályázati rendszerek kialakítása. A Gyöngyösön létrehozott Klub környezetvédelmi szemléltető- és oktatási központ szerepét tölti be.
  • A magyarországi civilszervezetek 2007. őszén "Környezettudatosság a kárpát-medencében" címmel civil konferenciát rendeznek a KvVM támogatásával.
  • A Fórum egyetértett abban, hogy a vállalkozói kapcsolatok erősítése szükséges többek között regionális fejlesztési projektek keretében;
  • A Kárpát-medencei magyarul beszélő fiatalok számára minden évben tanulmányi verseny kerül megrendezésre környezetvédelem, gazdálkodás, természetvédelem témákban, a Károly Róbert Főiskola szervezésében.
  • A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola vállalja, hogy a környezet- és természetvédelem területén a graduális, posztgraduális és a felnőttképzés egyik Kárpát-medencei központja legyen, s ehhez megfelelő felkészültségű oktatókat, előadókat biztosít. A környezetvédelem, gazdálkodás, természetvédelem kiemelten igényli a felsőfokú végzettségű szakemberek számának növelését és felveti az államilag támogatott hallgatói létszámkeret növelésének célszerűségét.
  • A Magyarság az Információs Társadalomért Testülettel (Ma ITT) közösen rendezett ülés, tekintettel arra, hogy az információs társadalom, a fenntartható fejlődés, a tudás és környezettudatosság kulcsa az innováció, úgy határozott, hogy a munka közösen, az "újjá alakuló" Ma ITT azaz a Magyar Innováció Tanácskozó Testület keretében folyik tovább.
További információ: Hardy András hardy@mail.kvvm.hu