Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

Jubileumi ünnepség Felsőőrött

Az identitás megőrzéséért

Ausztria
2008. június 18.
Jubileumi ünnepség Felsőőrött Nagyszabású ünnepséggel koronázta meg tegnap, eddigi 40 éves működését a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. A felsőőri városi parkban magyar népzene, néptánc és jóízű magyar ételek mellett mulattak együtt az egyesület régi és új tagjai.

Az anyaországtól elszakadva


A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület a legnagyobb magyar egyesület tartományunkban. 1921-ben a Burgenlandi magyarok elszakadtak Magyarországtól. Ettől kezdve még arra sem volt lehetőségük, hogy anyanyelvükön végezzék el tanulmányaikat.

Az identitás megőrzéséért


Szükségessé vált egy olyan szervezet létrehozása, mely biztosítja az identitás és a hagyományok őrzésének lehetőségét.1968 -ban végül hivatalosan is bejegyzésre került a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület.

Alapító tagokat is köszöntöttek


A szombati jubileumi ünnepségen az alapító tagok is megjelentek. Több évtizedes önzetlen munkájukat oklevéllel köszönte meg az egyesület jelenlegi vezetősége.

Jelentős eredményekről számol be az elnök


Negyven év múltán elmondható, hogy a célkitűzésekben megfogalmazottaknak valóban igyekezett eleget tenni a mindenkori vezetőség, s azóta jelentős eredményeket mondhat magáénak a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, nyilatkozta Plank József, az egyesület elnöke.

Folyamatosan bővült a csoportok száma


A kultúregyesület minden generációnak tartogat valamit, amivel aktívan részt vehet az egyesületi életben. Az évek során folyamatosan bővült a csoportok száma, az alsóőri Virgonc tánccsoport, az Őriszigeti néptáncegyüttes, az Őrségi Fantázia zenekar, vagy éppen az énnekör, tartalmas időtöltést biztosít a résztvevő tagok és a nagyközönség számára is.

Az utánpótlásról is gondoskodnak


Az utánpótlásról sem feldkeznek meg, közkedvelt Dowas Katalin gyermekórája, a felsőőri és alsóőri általános iskolák saját gyermek néptánccsoportot működtetnek, a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumnak pedig magyar nyelvű színjátszó csoportja is van.

Színes kultúrális program


A csoportok a délután folyamán színes bemutatót tartottak. De a kulturális program keretében meghívott vendég együttesek is felléptek, így a Haraszti (Horvátország) Dózsa György Kultúregyesület, a Délibáb Magyar Néptáncegyüttes és a Bécsi Banda valamint a Józsa Gergely Néptánc Egyesület Kozármislenyből (Magyarország).

4.700-an vallották magukat magyarnak


A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület tagdíjakból és a szövetség támogatásával végzi tevékenységét. A legutóbbi, 2004-es népszámláláskor 4.700-an vallották magukat magyar anyanyelvűnek.

Beszámolók a televízióban és rádióban


A nagyszabású jubileumi ünnepségen szerkesztőségünk is részt vett. Magyarul Burgenlandban rádiós magazin műsorunkban június 15-én, vasárnap este fél 8 órakor hallhatnak riportot. Adj Isten magyarok! televízós műsorunkban július 13.-án, Szervusz, Szia, Zdravo, Deltuha népcsoporti televíziós adásunkban pedig augusztus 10.-én számolunk be a rendezvényről.

forrás: http://volksgruppen.orf.at/magyarok
link: Burgenlandi Magyar Kultúregyesület