Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Együtt a világ ifjú magyarsága

Ukrajna
2010. augusztus 28.
Együtt a világ ifjú magyarsága Kárpátaljától Venezueláig közel nyolcszáz magyar ajkú fiatal köszöntötte egymást Magyarország fővárosában, a Vendégségben Budapesten – Határon Túli Magyar Fiatalok 15. Ifjúsági Találkozóján. A tíznapos rendezvénysorozat mérföldkőnek számít.

Az érkezés napján egyre-másra gurultak be a buszok a Kós Károly Kollégium udvarára, ahol Goldschmied József programigazgató, a rendezvény atyja és megálmodója fogadta a fiatalokat. A zártkörű megnyitóra a Millenáris Teátrumban került sor. Itt köszöntötte Goldschmied József a harmincegy országból érkezett magyar ajkú, illetve kötődésű ifjúságot. A nyitónapon a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát tekinthették meg a résztvevők.

A harmincegy ország magyarságának ifjú képviselői idén is bemutatták művészetüket, szokásaikat, hagyományaikat és nem utolsó- sorban gasztronómiájukat. A kollégium udvarán keveredtek a jobbnál jobb illatok, ami nem csoda, hiszen az ukrán borscstól a kemencében sült máléig, az óbecsei süteményekig, a Kódé Ká­roly-féle alföldi finomságokig minden tálalásra került.

Rubovszky Rita, a Hun­ga­rofest Nonprofit Kft. igazgatója üdvözölte a népviseletben díszelgő fiatalokat és a megjelent vendégeket, köztük dr. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében Elekes Botond kormánytisztviselőt, valamint a Kárpát-medence magyar szervezeteinek képviselőit. Kárpátaljáról Zubá­nics László, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt jelen.

– Az ilyen rendezvények mutatják meg a valódi értelmét annak a munkának, amely a kultúraszervezésben folyik. Mi az idén új kormánnyal s új típusú kultúrafelfogással kezdünk neki a magyar identitás ápolásának. Mindenképpen a fiatalok felé szeretnénk nyitni, hiszen talán ez lesz az első korosztály, az önöké, a tietek, amely egy sor olyan gát nélkül tudja megélni identitását és kultúráját, amely a korábbi korosztályoknak részben nem adatott meg – emelte ki köszöntőjében dr. Kovács Zoltán államtitkár.

A fiatalok másnap budai és pesti sétán vehettek részt. Többek között megtekintették a Parlamentet, ahol dr. Rétvári Bence köszöntötte őket. Mint kiderült, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a legfiatalabb államtitkár, mindössze harmincéves. Elmondta, az új kormányzás részéről még fokozottabb lesz a nemzetpolitika, és ebben igenis a fiataloknak kell lépni, hiszen a magyarság hírnevének öregbítése az ő feladatuk.

2010-ben Pécs Európa egyik kulturális fővárosa. Budapest „vendégei”, miután megtekintették Pécs nevezetességeit, tánccal egybekötött felvonulással köszöntötték Európa kulturális fővárosát. Ez majd egy órán át tartott, a fiatalokat közben több ezren csodálták meg. A tömegből egyszer csak a következőket lehetett hallani: „Istenem, de szépek! És mindannyian magyarok. Szörnyű, mit tett ezzel az országgal Trianon…”. Őszintén: bár ilyet ritkán hall az ember az anyaországban, ám ez is azt bizonyítja, hogy nem szabad mindenkit egy kalap alá venni. Na, de haladjunk tovább! A fiatalok ezt követően gálaműsort adtak a Dóm téren, ahol több ezren tapsoltak nekik. A művészeti együttesek a szülőföld, a felnevelő táj, a világban szétszórt magyarság dalba, zenébe, táncba öltöztetett üzenetét adták át a pécsi közönségnek. Nagy élmény volt ez mindenki számára, mint ahogy a Lendvára való utazás is. A Szlovéniához tartozó Muravidéken kevés magyar él, ezért volt az ott élők számára augusztus 20-a még nagyobb ünnep, hiszen olyan még nem volt, hogy 700 táncos köszöntse az ottani közönséget. A fellépést, a jó hangulatot dr. Göncz László szlovéniai nemzetiségi parlamenti képviselő, valamint Kocon József, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nem­zeti Közösség elnöke köszönte meg.

Nem volt könnyű a hosszú utazás után újra fellépni, de mint ahogy mondják, a fiatalok azok fiatalok. Augusztus 20-án, Szent István ünnepén a Lánchíd pesti hídfőjénél csatlakoztak a határon túliak az aratófelvonuláshoz, majd részt vettek a Szent István-bazilika előtt tartott ünnepi szentmisén. A nap fergeteges tűzijátékkal zárult.

A Vendégségben Budapesten résztvevői nemcsak szórakoztak, hanem tanultak, sőt, nemes cselekedetekben is részt vettek. Névadó ünnepség keretében örökbe fogadták a Fővárosi Állat- és Növénykert közismerten kiváló szellemi tehetséggel megáldott Gagó nevű fehér gólyáját, Magyarország védett madarát. A nagyrészt táncosokból álló fiatalok a népdal ihletettségéből – „árva vagyok, mint a gólya, kinek nincsen pártfogója” – döntöttek az örökbefogadás mellett.

Lassan a végéhez közeledett a rendezvény, ám volt még egy igen vidám esemény, mégpedig a vizes szórakozás napja. A Dagály Strandfürdőben a szinkronúszó-verseny mellett meghirdették a Sellő- és Adonisz-versenyt is. Mondják, a kárpátaljai lányok a legszebbek. Ez bizony nem túlzás, hiszen földijeink „arattak”. A strand legszebb sellőjévé a beregszászi Ludovika táncegyüttes tagját, Szavcsur Kittit választották, a második helyet szintén a ludovikás Kozmej Krisztina foglalta el. Az Adonisz-választás harmadik helyezettje is Ludovika-tag, Petra Dániel lett.

Persze, eljött a búcsúzkodás napja is. A programfüzet utolsó oldalán a következő olvasható: „A hazautazás napja. Sírás-rívás, búcsúzkodás, ígérgetés”. És ez valóban így volt. A fiatalok fogadkoztak: jövőre ugyanekkor, ugyanitt találkoznak.

Goldschmied József szívéről nagy kő esik le, amikor maga mögött tudja a programokkal tele tíz napot.

– 15 éve vágtunk bele. 200-an jöttek össze, és már akkor láttuk: ezt nem szabad abbahagyni – mondja. – Így is lett, s most már körülbelül 800-an jöttek el. Az első pillanattól kezdve törekedtünk arra, hogy a Kárpát-medencén túl élő fiatalokat is bevonjuk az egyre nagyobb családunkba. A harmadik találkozón már részt vettek az éppen Kárpátaljáról elszármazott baltikumi – észtországi, lettországi, litvániai – fiatalok. A kör fokozatosan nőtt, tavaly már a tengerentúlról is érkeztek magyar ifjak, művészeti csoportok. A hatodik találkozón barangolással bővítettük a programunkat, amit igyekeztünk mindig az adott év témaköréhez kapcsolni. 2008-ban pedig átléptük a határt, és meglátogattuk Bécsben Sissy híres kastélyát. Ennyire frappánsan, gyorsan, mondhatnám problémamentesen még talán soha nem zajlott le egy rendezvény sem, mint az idén. Mára egy összeszokott társaság találkozik, s szinte testvérekként köszöntik egymást.

Hegedűs Csilla

(Budapest–Ungvár)

Forrás: Kárpáti Igaz Szó