Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Hungarians – az együvé tartozás diadala

Ukrajna
2010. szeptember 2.
Hungarians – az együvé tartozás diadala Lapunk hasábjain a kezdetektől nyomon követtük az Aranycsapat Alapítvány által életre hívott Kárpát-medencei Diákbajnokság eseményeit. Arról is elsőként számoltunk be, hogy történelmet írt az összmagyar diákválogatott a dél-afrikai Hessequa tartományban megrendezett Nemzetek Kupáján (Hessequa Cup). Veretlenül végzett – 12 gólt lőttek és egyet sem kaptak – a dobogó legfelső fokán a kárpátaljai különítménnyel: Fejes Tibor szövetségi kapitánnyal, és a három ígéretes labdarúgó-palántával: Fejes Rolanddal, ifj. Gajdos Istvánnal és ifj. Bidzilja Pállal.

Az összetartozás legszebb példája, hogy a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok alkotta válogatott Hungarians (Magyarok) feliratú, piros, fehér, zöld mezben lépett pályára.

– Ami nem sikerült a magyar és az ukrán nemzeti válogatottnak, azt nyélbe ütötték a határon túli gyerekek – nyilatkozta korábban lapunknak Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány igazgatója.

Hessequa tartomány fociszerető kormányzója, Chris Taute hívta életre a sorozatot, amelyen Kína, Namíbia, Dél-Korea, Ausztrália és Dél-Afrika csapatai mellett idén „mi is” érdekeltek voltunk. A kormányzó ugyanis, miután megismerte Kű Lajost, megkérte, hogy vigyen ki egy magyar csapatot a viadalra.

A siker több tekintetben is lemérhető. Egyrészt a Hungarians mind a hat meccsét megnyerte, így az aranyérmet is a mieink nyakába akasztották. Ám emellett más elismerésekben is részesültek. Hessequa tartományi gyűlésén a kormányzó fogadta a csapatot és egy oklevelet is átadott, amelyben kiemeli a magyar fiatalok hazafias hozzáállását. A labdarúgó-palánták ugyanis minden mérkőzés előtt szívükre tett kézzel énekelték a Himnuszt.A hazafias viselkedés Taute kormányzónak is tetszett és követendő példának nevezte.

– Kű Lajost idézném, ez a siker felér egy világbajnoki címmel – kezdi úti beszámolóját Fejes Tibor. – Már a repülőúton kijelentettem, mi oda győzni megyünk. Ahogy korábban a diákbajnokságok esetében, ezúttal is beigazolódott a bizakodásom. Soha nem fogom elfeledni a döntő utolsó pillanatait. Csodás, leírhatatlan érzés volt, amikor a mérkőzést jelző hármas sípszó elhangzott. Csak napokkal később tudatosodott bennem, hogy történelmet írtunk.

– Az első mérkőzésen annyira kitűnt a csapatunk fölénye – mondta a szövetségi kapitány –, hogy a szervezők szabálymódosítással próbálták kiegyenlítettebbé tenni a küzdelmet. Ám ez nem sikerült, így meg sem álltunk a dobogó legfelső fokáig. A szervezés egyszerűen fantasztikus volt, a mérkőzések és az edzések mellett Dél-Afrika minden nevezetességét megtekintettük.

Ellátogattak többek között a Jóreménység fokához, az ócenáriumba, és szafarin csodálhatták az afrikai állatvilágot. Családoknál voltak elszállásolva. A vendégszeretetre nem lehet panasz, hisz egy idő után a helyiek a magyar nyelvet kezdték el tanulni. Sajnos a vb-mérkőzésekre nem jutottak el, viszont a hangulatból ízelítőt kaptak a köztéri ünneplések során.

– Óriási lökést adhat ez a siker a kárpátaljai utánpótlás-nevelésnek. Erről beszélgetnek a gyerekek, akik már most készülnek a jövő évi diákbajnokságra – mondta Fejes Tibor, aki azt is elárulta, hogy címvédőként 2012-ben visszavárják a csapatot.

A 13 éves Fejes Roland nagy álma vált valóra ezzel a tornával.

– Hét éve focizom, a kemény munka gyümölcse ez a siker. Már az utazás előtt reménykedtem a jó eredményben. A csoportmérkőzések is bizonyították, hogy esélyesként érkeztünk. Nem volt könnyű dolgunk. Bár fölényben játszottunk, egy gól döntött a cím sorsáról és azt mi szereztük. Nekem a nyitómérkőzésen sikerült betalálnom, frenetikus érzés volt. Bár nem tervezek labdarúgó-karriert, ez az élmény életem végéig elkísér és erőt ad.

– Kicsit tartottam az ellenfeleinktől, hisz a világ legjobb serdülőcsapatai ellen léptünk pályára, viszont hamar kiderült, van keresnivalónk a pályán – közli ifj. Gajdos István, aki hátvédként erősítette a válogatottat. – Sok tapasztalattal és élménnyel tértem haza.

Szabó Sándor

Forrás: Kárpáti Igaz Szó