Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A kultúra és a szerelem fővárosában

Ukrajna
2010. szeptember 7.
A kultúra és a szerelem fővárosában Pécs a tudásra vágyónak műhely, az utazónak Kánaán, az ott élőknek a világ közepe. 2010-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa!

Az év elején még azt mutatta a televízió, milyen sok még a teendő a városban. Feltúrt utak, a központot, a sétáló utcákat hetekre lezárták. Ám mire beköszöntött a jó idő, mindennek már nyoma sem volt.

Nemrégiben alkalmam nyílt arra, hogy e csodálatos magyar városba látogassak, felkeressem nevezetességeit. A keskeny, sokszor sikátorszerű, dombos utcák két oldalát gyönyörűséges virágok, fák díszítik. Az ember már-már a paradicsomban érzi magát. Bátran állítható, hogy történelmi, kulturális, művészeti és szellemi öröksége, nemzetiségeinek hagyományai, valamint földrajzi fekvése, környezete révén az egyik legizgalmasabb magyar város. Egy olyan hely, ahol a keresztény kultúra emlékei között barangolva a török hódoltság idejének nyomait is felfedezhetjük. A Széchényi téren álló gótikus Szent Bertalan templomot – amelyet a XIII. század derekán építettek a város polgárai az apostol tiszteletére –, a törökök lebontották, majd köveiből dzsámit építettek a várost 1543-ban elfoglaló Gázi Kászim pasa megbízásából. Az épület ma katolikus templom, de külsőleg megőrizte a török dzsámi formáját. Az idegenvezető érdekességként elmondta, hogy Gázi Kászim pasa dzsámija méretét tekintve a legjelentősebb törökkori emlék Magyarországon. A 143 évig tartó török uralom megváltoztatta a város képét: Pécs keleti jellegű várossá vált.

A Dóm téren van a székesegyház. Az ezeréves Pécsi Püspökség négytornyú Szent Péter-bazilikája a város emblematikus épülete. A csodálatos, négytornyos építmény története egészen a római birodalom koráig nyúlik vissza. A mai altemplom alapfalait a IV. század végén rakták le. Feltételezések szerint helyén ókeresztény bazilika állt, majd a VIII–IX. században nyugat felé bővítették. A templom belsejébe lépve a diadalív által kettéosztott tér tárul elénk, amelyet fokoz a sátoros főoltár. Szavakban ki sem fejezhető az a szépség, amit az ember lát. Elgondolkodtató, milyen kézügyességgel rendelkeztek elődeink, akik ilyen csodálatosat tudtak alkotni.

De nem csak ókori látnivaló van a városban. Pécs egyik modern nevezetessége a lakatfal. Nincs az a turista, aki meg ne állna legalább egy fénykép erejéig mellette. A lakatokat a szerelmesek kattintják, most már egymásra, jelezvén, amíg a lakat ellenáll mindenféle gonosz időknek – esőnek, párának, cudar jégverésnek –, addig a szerelem is kitart! A zárszerkezetek száma egyre gyarapszik, tehát Pécset akár a szerelem városának is nevezhetjük.

Pécs engem is elvarázsolt. Én a kultúra fővárosába lettem szerelmes. Remélem, még visszatérhetek ide.

Hegedűs Csilla

(Pécs–Ungvár)

Forrás: Kárpáti Igaz Szó