Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

RIJEKA

Vízkereszt napi összejövetel Rijekában

Horvátország
2011. január 13.
Vízkereszt napi összejövetel Rijekában A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének tagjai vízkereszt napi összejövetelt tartottak a szervezet székházában, ahol a régi népszokásokat elevenítették föl, valamit a hamarosan kezdődő rijekai karneválról is beszéltek.

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárása és a farsangi időszak kezdete. Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Az egyház ezen a napon emlékezik meg a napkeleti bölcsekről, Gáspárról, Menyhértről és Boldizsárról. E naptól kezdve szenteli a vizet a keleti egyház, a középkortól pedig a nyugati egyház is.
Vízkereszthez számtalan népszokás is kapcsolódik, amelyeket a rijekai magyarok igyekeznek ápolni.
- Összejöveteleink alkalmával rendszeresen felelevenítjük az éppen aktuális népszokásokat, a különböző évfordulókhoz, jeles napokhoz fűződő hagyományokat. A farsang kezdetét jelentő vízkereszt számunkra különösen fontos, mivel régióközpontunk az egyik legnagyobb nemzetközi karnevál házigazdája. A farsangi őrület több hétig tart. A vidék hatszáz éves farsangi hagyományait1982-ben elevenítették föl először néhány száz hazai farsangoló részvételével, az azóta eltelt évek alatt nemzetközi rendezvénnyé fejlődött, és manapság tíz-egynéhány országból tízezernél több vidám ember jön össze ilyenkor Rijekában. A látvány minősége és a résztvevők száma azt eredményezte, hogy a rijekai farsang 1995-ben az Európai Karnevál-Városok Szövetségének (FECC) teljes jogú tagja lett, a szóban forgó szervezet Rijekát a legjelentősebb európai karneválszínhelyek közé sorolta. Minden alkalommal nagy készülődés előzi meg ezt a jelentős eseményt, aminek mi is részesei vagyunk – nyilatkozta lapunknak Viola Éva, a szervezet elnöke.
(ÚMKÚ)