Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

SZISZEK

Magyarnak lenni Sziszeken

Horvátország
2011. január 13.
Magyarnak lenni Sziszeken Kis Árpád Horvátország egy olyan megyéjében tesz meg mindent a magyarokért, ahol már csak 104 nemzettársa maradt. Ő színtiszta magyar hajóscsaládból származik, jelenleg vállalkozóként dolgozik. Fontosnak tartja, hogy minden létező eszközzel segítse a megyében élő magyarok fennmaradását. Ez most különösen fontos, hiszen a népszámlálás eredményei befolyásolhatják azt, hogy a jövőben lesz-e magyar képviselőjük.

Sziszek-Moslavina nem azon megyék közé tartozik, ahol számottevő magyar él. És az a kevés is egymástól kisebb-nagyobb távolságra található, az asszimiláció pedig mindig az ilyen közösségeket, a szórványokat emészti fel legelőször. Kis Árpád Sziszek-Moslavina megye magyar kisebbségi képviselője, akinek sikerült megőriznie anyanyelvét.

Magyar hajóscsalád
Kis Árpád 1955-ben látta meg a napvilágot Eszéken, édesapját Pálnak, anyját Ilonának hívták. Apja hajóskapitányként dolgozott Vukováron, majd munkaadói Sisakra helyezték. Árpád már az általános iskolát is ott kezdte. Úgy emlékszik, hogy már akkoriban sem volt jelentős számú az ottani magyar közösség. Édesanyja összeismerkedett néhány vajdasági magyar asszonnyal, akik Sziszekre jöttek férjhez, így próbálta tartani a kapcsolatot nemzettársaival. Árpád közgazdasági szakközépiskolát végzett. 1980-ban közgazdasági diplomát, tavaly pedig magiszteri címet szerzett.

A magyarok képviselője
Saját bevallása szerint mindig is szívesen vett részt társadalmi jellegű munkákban, közösségének mindig is igyekezett lehetőségeihez mérten segíteni, és a politikai életben is aktív szerepet vállalt. Több sziszeki cég vezetője, majd később tulajdonosa, 2005-től a város önkormányzatának kommunális ügyekért felelős vezetője. Jelenleg a Viktorovac Városi Temetkezési Vállalatot vezeti. Szakmai karrierje mellett komoly gondot fordít a megyében élő magyarokra, akiket igyekszik összehozni, támogatni, hogy a kis magyar közösség minél tovább fennmaradhasson. Először 2003-ban választották meg magyar képviselőnek, majd 2007-ben ismét, amit nagy megtiszteltetésnek tart, és nagy felelősséggel viszonyul a tisztségből adódó feladatok iránt.

Megőrizni a nyelvet
Az idei év vízválasztó lesz a sisaki magyarok számára. Ha ugyanis az áprilisi népszámlálás alkalmával 100-nál kevesebben vallják magukat magyarnak, akkor a törvény értelmében nem lehet tovább kisebbségi képviselőjük megyei szinten.
Magyar nyelvű oktatásra a megyében nincs lehetőség, de egy éve magyar nyelvtanfolyamot indítottak, amely jól működik, körülbelül 20 állandó diákkal dolgoznak. Árpád szerint a nyelvváltás az első lépés nemzeti identitásunk elvesztése felé. Sajnos az ottani magyarok ritkán tudnak csak összejönni, általában vegyes házasságokról van szó, ahol a magyar fél már sem házastársával, sem gyerekeivel nem tud anyanyelvén beszélni. Nemrég a sziszeki könyvtárba egy magyar könyvcsomagot juttatott el a magyar képviselő, hogy ezáltal is segítse azokat, akik szeretnének anyanyelvükön olvasni. Idei terveik között szerepel egy Zrínyi Miklós-emlékműsor, amit egy szigetvári kirándulás követne majd.
Kis Árpád és munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy ottani nemzettársaik magyarnak vallják magukat áprilisban, ami munkájuk folytatását tenné lehetővé.
(ÚMKÚ)