Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

PÉCS

Pécsi színházlátogatás

Horvátország
2011. január 13.
Pécsi színházlátogatás



Sipos János elnök szerette volna, ha erre a kirándulásra még tavaly sor kerülhetett volna, amikor Eszék testvérvárosa, Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, de a körülmények ezt nem tették lehetővé. A kirándulás célja az anyaország építészeti és kulturális örökségének megismerését szolgálta.

A Népkör elnökségi tagjaival kiegészített csoport pécsi kirándulását a Zsolnay Kulturális Negyednél kezdte, majd a városközpontban, egyéni döntés alapján, ellátogattak a Bazilikába, a belvárosi templomba és a múzeumokba. Az EKF programja keretében megújult, felfrissült és modern vonásai ellenére is az elmúlt századok fényét sugárzó Széchenyi tér, és az Eszékről érkezők részéről eleddig csak parkolásra használt Kossuth tér a föld alá vitt parkolójával még vonzóbbá tette a városközpontot, és a látvány mindenkiből elismerő szavakat váltott ki.

A hab a tortán a Pécs egyik püspökének nevét viselő sétáló utcában található Pécsi Nemzeti Színház volt. Az épület előtti teret, egykori villamos kitérőt most két csodás szökőkút ékesíti, kellemes környezetet teremtve az előadásra érkezőknek. Látogatásunk napján az ősszel bemutatott Rudolf című musical volt műsoron, a belépőjegyeket testvérvárosi kapcsolatainknak köszönhetően sikerült biztosítanunk. A rendkívül erős énekes-színész gárdát felvonultató és a Habsburg trónörökös meyerlingi tragédiáját feldolgozó előadás végét szűnni nem akaró taps jelezte. Teli lélekkel hagytuk el a színházat és Bóly felé vettük utunkat.

Boly, a soknemzetiségű történelmi műemlékekben gazdag városka egyik neves pincészetébe mentünk vacsorázni. A Róth Pince vendégházában a tulajdonos, Ágnes asszony már várt bennünket, a ropogós kifli mellé borait kínálta. Az isteni jelzővel illetett pincepörköltje és finom házi süteményei csak tovább fokozták az élmény teljességét. A hirtelen felmelegedés miatt a pincében feltört a talajvíz megakadályozott bennünket abban, hogy közelebbről is megtekintsük az egyedülálló, 1790-től épített és napjainkban már 500 méteres pincehálózat főága két végét ékesítő, egyenként 50 ezer literes, Bacchus-fejek díszítette Zsolnay üvegcsempés hordókat…

ERGO