Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Lakossági fórumok az egyszerűsített honosítási eljárásról

Horvátország
2011. január 20.
Lakossági fórumok az egyszerűsített honosítási eljárásról


Az év elejétől alkalmazott jogszabály értelmében kedvezményes, egyszerűsített eljárásban, három hónapon belül állampolgársághoz juthatnak a határon túli magyarok. A törvény szövege szerint "kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akiknek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsítheti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja".

A lakossági fórumokon megjelentek többségét az érdekelte, hogy milyen papírokat kell beszerezni, milyen okmányokkal tudják igazolni nagyszüleik vagy szüleik magyar állampolgárságát, és hogy régiónk közigazgatásilag mikor tartozott Magyarországhoz.

Akik a lakossági fórumokra magukkal vitték régi okmányaikat, a jegyző asszonytól és munkatársaitól azonnal megtudhatták, hogy azok megfelelnek e a hivatkozott jogszabályban előírt feltételeknek.
Lapunkban már felvetettünk pár kérdést az egyszerűsített honosítással kapcsolatban. Most ezeknek az adatoknak az állományát szeretnénk tovább gyarapítani.
Milyen jogokkal jár a magyar állampolgárság?
A magyar jogrendszerben az egészségügyi- vagy szociális ellátást, továbbá a közoktatást ágazati jogszabályok szabályozzák, amelyek a jogosultságot lakóhelyhez vagy tartózkodási helyhez, illetőleg biztosítotti jogviszonyhoz kötik. Kétoldalú nemzetközi szerződések viszonosság alapján biztosíthatnak nem magyar állampolgároknak is hasonló jogokat, és az uniós polgárokat is a magyarokéval azonos ellátás illeti meg.
Természetesen országonként eltérő, hogy milyen előnyökkel járhat az ott élő magyarság számára az állampolgárság megszerzése. Minden jövendő magyar állampolgár szempontjából közös lenne a Magyarországon tartózkodás és az útlevél megszerzésének joga, az uniós polgársággal együtt járó kedvezmények.
Ha pozitív a döntés, mit kell tennem?
A honosított személy választása szerint állampolgársági esküt vagy fogadalmat tesz, erről tájékoztató levelet fog kapni. Az esküt vagy a fogadalmat a honosított vagy magyarországi polgármester előtt, vagy a magyar külképviselet vezetője előtt teszi le. A cselekvőképtelen személy nevében az esküt vagy fogadalmat a törvényes képviselője teszi le. A honosított a magyar állampolgárságot az eskü vagy fogadalom letételének napján szerzi meg.
Kapok magyar útlevelet is az eskütétellel egyidejűleg?
A magyar állampolgárság megszerzése nem jelenti automatikusan a magyar útlevél megszerzését. A magyar útlevél igénylésének előfeltétele a magyar állampolgárság, tehát az útlevelet csak akkor lehet külön eljárásban igényelni, ha a kérelmező már magyar állampolgár (megkapta a honosítási okiratot és letette az esküt).

V.S.