Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Vajdaság

Sokszínű kulturális programok a Tisza mentén

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Szerbia
2011. május 13.
Sokszínű kulturális programok a Tisza mentén A hétvégén Adán, Zentán és Magyarkanizsán is sokszínű kulturális programok várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat keretében, amelynek szervezői ezen az éjszakán több intézményben is kiállításokkal, mesés tárlatvezetésekkel, előadásokkal és sok egyéb érdekességgel próbálják felhívni a figyelmet kulturális értékeinkre.

ADA

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár az elmúlt tíz év képzőművészeti táborainak legkiválóbb alkotásait teszi közszemlére az idei Múzeumok éjszakája rendezvénysorozata apropóján. A szervezők ugyanis úgy érezték, eljött az ideje annak, hogy bemutassák az érdeklődőknek azokat a könyvtár képállományához tartozó műveket is, amelyeket az előző évtized során művészek sokasága helyben, Adán készített.

– A Múzeumok éjszakája rendezvénye már hagyományosnak számít Adán, immáron negyedik éve rendezi meg a könyvtár. Úgy gondoltuk, ez egy kitűnő alkalom arra, hogy a közönség megismerkedhessen a könyvtár állományához tartozó alkotásokkal – magyarázta lapunknak nyilatkozva Hódi Éva, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatónője.

A tábor kezdetén egyébként minden évben tárlat készül az előző évben született munkákból, amely egy héten keresztül várja az érdeklődőket. Ezúttal azonban a különleges apropónak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a visszatekintés jegyében egy újszerű válogatás alapján is megtekinthetőek legyenek az alkotások, amire eddig még nem volt példa. A kiállításra szombaton és vasárnap is 17 és 22 óra között várják a látogatókat.

ZENTA

Szombaton Zenta is csatlakozik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. Pejin Attilától, a zentai Városi Múzeum igazgatójától megtudtuk, az idén kísérleti jelleggel szervezik meg a Múzeumok éjszakáját azért, hogy feltérképezzék, a létezik-e valós igény a lakosság körében erre a programsorozatra. Amennyiben bebizonyosodik, hogy létezik, akkor a jövőben jóval gazdagabb programmal rukkolnak majd elő.

A zentai rendezvénysorozat szombaton a délutáni órákban gyermekprogramokkal kezdődik. 15 órától az óvodásoknak Mesés régészet címmel mesével összekötött tárlatvezetést szerveznek a múzeum állandó régészeti kiállításán. 16 órától Mesterségem címmel az általános iskolásoknak szerveznek tárlatvezetést, akik a Zenta céhes ipara 1872-ig című kiállítást tekinthetik meg, amelynek a hivatalos megnyitója 18 órakor lesz. A tárlatot a múzeum és a Történelmi Levéltár anyagából állítják össze. A kiállításmegnyitót követően, 19 órától a Szerb Maticának a Sava Tekelijáról készült digitális kiállítását vetítik le. Az idén egyébként Sava Tekelija születésének 250. évfordulóját ünnepeljük. Tekelija amellett, hogy a szerbség nagy jótevője volt, és Budapesten megalapította a Tököliámumot, a zentaiak számára azért bír különös jelentőséggel, mert annak a Jovan Tekelijának a dédunokája, aki a zentai csata előtt a zentai helyőrség parancsnokaként a törökök mozgásáról vitte a hírt Savoyai Jenőnek. A program folytatásában 21 órától szintén egy digitális kiállítás vetítését tekinthetik meg az érdeklődők. Pejin Attila elmondta, Székely Tibor gyűjteményéről van szó, amelyet lefotóztak és digitalizáltak. Ezt a kiállítást egyébként a jövő év februárjában mutatják be a zentai Városi múzeumban, ugyanis ekkor fogják megünnepelni Székely Tibor születésének a 100. évfordulóját.

MAGYARKANIZSA

Magyarkanizsán első ízben rendezik meg a múzeumok éjszakáját a Nagy József Regionális Kreatív Műhely szervezésében, a pécsi Parti Galéria, a magyarkanizsai Levendula Népi Kézművesműhely, a Cnesa OMI és a Szabadkai Képzőművészeti Szalon társszervezésében. Bicskei Zoltán, a RKM igazgatója elmondta, Magyarkanizsán ugyan nincs múzeum, de kihasználták a lehetőséget, és átfogó, fesztiválszerű rendezvényt szerveztek, amelynek középpontjában a képzőművészet áll. Három kiállítás nyílik, lesz egy színházi előadás és három koncert is. De teret kap a gasztronómia, a kézművesség, és mindezt borkóstoló is gazdagítja.

– Az események nem egymást fedik, hanem egymást követik, így nyugodtan végigsétálhatunk mindenütt, éjjel 2 óráig. A programok ingyenesek, végül tűz és bor mellett, valószínűleg tánccal zárulnak majd. Fontosnak tartottuk, hogy mindez a minőség jegyében történjen, ezért a legrangosabb művészek lesznek jelen. Tartalmában kötődik a rendezvény az intézményünkhöz, és folytatása a tavaly kezdődött pécsi programok sorozatának – közölte Bicskei Zoltán.

Magyarkanizsán vasárnap 17 órától hajnali 2 óráig különféle helyszíneken zajlanak az események: a Dobó Tihamér Képtárban, a Cnesa OMI-ban, a Nagy József RKM próbatermében, a színházudvarban. Lesz kézművesvásár, borkiállítás és lacikonyha Bakos Árpád, Vrábel János és Mezei Szilárd népzenei közjátékaival, valamint nyilvános portré- és karikatúrarajzolásra vállalkozik Utcai Dávid és Pósa Károly.

A Dobó Tihamér Képtárban 17 órától Füzesi Heierli Zsuzsa keramikus műhelye várja az érdeklődőket. A szabad keramikusfoglalkozáson kezdők és haladók egyaránt részt vehetnek. Ugyanitt 19-kor megnyílik a Pécsi Képzőművészek tárlata, a közönség megcsodálhatja Füzesi Heierli Zsuzsa kerámiáit, Földi Péter festményeit és Richter Sára textiljeit. A kiállítást Szalay Tamás nyitja meg, majd Lévai Aksin Laura és Staša Mišković-Grujić fuvola-hárfa kiskoncertje következik. A Cnesa OMI előcsarnokában 20 órakor Nagy József fotogramjaiból nyílik kiállítás, megnyitóbeszédet Pósa Károly mond, az előcsarnokban pedig az éjjel folyamán Nagy Józsefhez kapcsolódó kisfilmeket vetítenek. A Művészetek Házának kisszínpadán 20.30-kor kezdődik a Beckett-est. A Godot-ra várva című előadást a Forte Társulat mutatja be. A Nagy József RKM próbatermében 22.40-kor nyílik meg Viszt György grafikus Beckett arca című kiállítása. Bicskei Zoltán megnyitóbeszédét követően 23 órától fellép a Mezei Szilárd trió, majd a Dobó Tihamér Képtárban 23.40-től a Lévai Aksin Laura–Staša Mišković-Grujić fuvola-hárfa koncertet hallgathatja a közönség.


Magyar Szó