Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Kerekasztalbeszégetés a Központi Szövetségen

Népcsoportok helyzete

Ausztria
2008. május 19.
"Nekem az lett volna az óhajom, hogy itt az általános alkotmányban sokkal több súlyt fektessenek a kisebbségekre és a kisebbségi jogokra", mondja Swoboda Hannes.

Népcsoportok helyzete
Néhány héttel ezelött a Magyar Egyesületek Központi Szövetsége európaparlamenti képviselöket hívott meg, hogy a népcsoportok helyzetéröl beszélgessenek. Magyarországról Gaál Kingát, Ausztriából Karas Otmart és Swoboda Hannest hallhatják.

Öt kérdés


Deák Ernö, a Központi Szövetség elnöke kérdéseket tett fel, amelyek a következök voltak: mi értendö a "népcsoportok" kifejezés alatt, a második kérdés a népcsoportok regionális eloszlásával volt kapcsolatos Schengen elött és Schengen után, a harmadik kérdés, hogy vajon a népcsoportok az országok közti kapcsolatot erösitik vagy gyengítik-e, a negyedik kérdés az aktuális jogszabályzatot vette nagyító alá az Európai Unió és a népcsoportok között. A beszélgetés utolsó részében arról volt szó, hogy a jelenlegi helyzet megelégedésre adhat-e okot, vagy sok még a tennivaló.

Tágabb Európa


"Kétségkívül a föfelelöség a kisebbségi jogok megszabályozásánál, a védelméröl és integrációjánál mindig az egyes államoknál keresendö", mondja Karas Otmar. Úgy látja, hogy mert nem mindenki viseli a felelöséget egyaránt és a jogi és politikai célkitüzésekkel szembe is külöbözö felfögások vannak, tágabb Európára van szükségünk.

Csípős nyelv, 080517

forrás: volksgruppen.orf.at