Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Burgenlandi magyar TV-műsor

Adj´ Isten magyarok

A május 11-i adás

Ausztria
2008. május 19.
Adj´ Isten magyarok "Adj´Isten magyarok" műsorunkban ellátogatunk a felsőpulyai kastélyba, a Kozina Sándor emlékkiállításra, tisztelgünk március 15.-e hőseinek és tartományunk önkéntes tűzoltóinak, résztvehetünk a felsőőri gyermekóra bábjátékán és a kismartoni Dialog-tour-ról is tudósítunk.

Az adás on demand


"Adj´Isten magyarok"

Kozina Sándor emlékkiállítás


Felsőpulai Kozina Sándor biedermeier festőművész születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást márciusban a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. A Magyar Nemzeti Múzeumtól, a Soproni Városi Múzeumtól és magángyűjtőktől több, mint 40 kép érkezett a tárlatra. A művész élete utolsó éveit Felsőpulyán töltötte, itt temették el 1873. szeptember 8-án.

Március 15.-i ünnepség Miklóshalmán


Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezete Miklóshalmánál/Nickelsdorfnál emlékezett meg a történelmi eseményekről. A megemlékezésen fellépett az Őriszigeti Néptánccsoport, a bécsi Szivárvány- és a Délibáb Táncegyüttes, Miklóshalmi Néptáncegyüttes, és a Bécsi Banda magyar népzenei együttes.

Bábszínház Felsőőrött


Nagysikerű bábszínház előadást tartottak a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület épületében, Felsőőrött. Dowas Katalin, a gyermekcsoport vezetője a Budapesti Bábszínház művészét, Domonkos Bélát hívta meg, aki "A két bátor nyulacska" című darabot kétnyelvű előadás keretében mutatta be a gyerekeknek.

Stúdióbeszélgetés


A vasárnapi adás stúdióvendége Szoták Szilvia, az Imre Samu Nyelvi Intézet igazgatónője. Az intézmény a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködő határon túli magyar nyelvi intézetek hálózatához tartozik. Az intézet kezdeményezésére Burgenlandban máig használatos régi magyar szavak és kifejezések gyűjtésére hívjuk fel adásunkban a figyelmet. Az akció célja az egyedi, burgenlandi magyar szókincs megőrzése, rögzítése.

Dialog Tour Kismartonban


A Kultúrák közötti párbeszéd európai éve alkalmából Ausztria szerte meghirdetett Dialog Tour április 24-én állomásozott Kismartonban. A fellépők között szerepelt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesült énekkara, őket az Őrségi Fantázia, magyar zenekar kísérte. A műsorukon népdalok mellett Takács Jenő és Kodály Zoltán művei is szerepeltek.

Tűzoltók napja Őriszigeten


A Tűzoltók napja alkalmából Őriszigeten tartottak nagyszabású rendezvényt, melyen Sziget, Vörösvár, Felsőőr, Alsóőr tűzoltóegyesületei is részt vettek. Az eseményre megérkezett a román testvérváros, Fazekasvarsánd tűzoltóegysége is, akik a burgenlandi tűzoltók ajándékát, egy teljesen felszerelt oltókocsit vehettek át.

Adásidő
május 11-én vasárnap
13.05- 13.35 (VPS 13.05)
ORF 2 Burgenland

forrás: http://volksgruppen.orf.at/magyarok