Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Rekordszámú résztvevőre számítanak

VI. BABFESZTIVÁL TEMERINBEN

Szerbia
2010. május 21.
Rekordszámú résztvevőre számítanak A temerini Vodomar 05 környezetvédelmi központ az idén is megszervezi a hagyományos babfesztivált, amelyre június 3-ika és 6-ika között kerül sor a temerini vásártéren. A szervezés már zárószakaszba érkezett, hiszen már csak alig két hét van hátra a nem mindennapi eseményig. Az immár hatodik éve megrendezésre kerülő főzőverseny ötlete, a szervezők elmondása szerint, egy baráti társaság üres óráiban egy alkalommal a Gulyás csárda előtt, hideg sör és néhány pohár bor mellett, azon töprengett, hogy valami rendezvényt kellene kitalálni, valami olyant, ami még senkinek sem jutott eszébe, ugyanakkor mindenki számára elérhető árú és helyi jellegű.

– Főzzünk bablevest! – kiáltotta fel Dragan K. – Mindenki szereti, elkészítésének módja pedig egyszerű, mint a pofon – mondta.
Így született meg az elhatározás azon a 2005-ös májusi estén, amikor a temerini környezetvédők kis csapata kiötlötte a babfőzőversenyt, amely azóta már túl nőtt az ország határain is, és amelyre a lelkes szervezők szeretettel várják a világ bableveskedvelőit, hogy tűz és bográcsos mellett szórakozzanak és társalogjanak. Bár a Vodomar társulat megalapításának ötlete 2005-ben merült fel, hivatalosan csak a 2006. október 6-ai alakuló közgyűlés után jegyezték be civil szervezetként.

Az első babfőző versenyt 2005. június 4-én tartották a főzés kiötlőinek kedvéért a Gulyás csárda melletti kis utcában, 22 csapat részvételével. A II. babfőző verseny már a temerini vásártéren zajlott le 50 temerini és környező községbeli csapat részvételével. A hagyományos bablevesen kívül a versenyzők babgulyást, úgynevezett katonababot is főztek. A sikeren felbuzdulva a következő évben, a rossz idő ellenére már mintegy ezer látogatója volt a kétnapos rendezvénynek, és a babfőző verseny mellett egyéb versenyszámok is a programba kerülnek. A negyedik versenyt már háromnaposra tervezték több mint száz amatőr szakács tüsténkedett. Tavaly már igen látványos volt a verseny, még több volt a kísérő rendezvény, és 40 helységből mintegy 300-an vettek rajta részt. Az idei rendezvényre 350 nyolctagú csapatot várnak. Benevezni csak személyesen lehet az Újvidéki utca 325. alatt, amikor is be kell fizetni a 4000 dináros részvételi díjat is. Jelentkezni avodomar05@eunet.rscímen, érdeklődni pedig a www.vodomar05.org.rs honlapon is lehet. A versenyen bablevest kizárólag bográcsban vagy fedő nélküli üstben lehet főzni, legfeljebb 25 liter mennyiségben. A főzéshez az alapanyagokat, ízesítőket mindenki a saját ízlése szerint választja ki. A bablevest természetes tűzön kell főzni – a tüzelőanyagot és a sátrakat a szervező biztosítja. Gázpalack használata tilos. Az osztályozást a szervező által kinevezett zsűri végzi.