Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Fészket rakott a fekete gólya

Szerbia
2010. június 7.
KÖRNYZETEVÉDELMI VILÁGNAP - A Szabadkai homokpusztán megjelent a nőszőfű, amit már régen nem lehetett látni ezeken a területeken
Szabadkán több mint 5000 hektár terület számít védett területnek környezetvédelmi szempontból. Ez azonban a város (a környező településekkel együtt) összterületének csupán 10 százalékát teszi ki. De Sandra Čokić, a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatársa rámutatott: igaz, hogy a törekvések afelé haladnak, hogy minél nagyobb földterület álljon védettség alatt, az országnak mégis mindössze 6 százaléka védett.

A Palics–Ludas Közvállalat négy környezetvédelmi területet gondoz és tart ellenőrzése alatt: a Szabadkai homokpusztát, a Szelevényi-pusztát, a Palicsi-tó Természeti Parkot és a Ludasi-tó Speciális Rezervátumot.

Sandra Čokić – ismertetve mindegyik környezetvédelmi területet – elmondta, hogy a Szelevényi-pusztán a védelemnek köszönhetően tavaly egy feketególya-fészket fedeztek fel, így ez a faj is megmaradt ezen a tájon. Rámutatott, a Szabadkai homokpuszta terül el a legnagyobb területen, ahol különböző élőhelyek váltják egymást. Egyik különlegessége a nőszőfű (Epipactis atrorubens), amit már évek óta nem lehetett látni ezeken a területeken, de szintén megjelent ez a növényfajta. Megtudtuk továbbá, hogy a védelem alatt álló területek szomszédságában levő gondozatlan magánterületek miatt sajnos nagyon elszaporodott a selyemkóró (Asclepias), így kénytelenek kaszálással megfékezni, hogy egy növényfaj elnyomjon más ritka fajokat.

Rámutatott: 2006 óta a Ludasi-tó és a környező nedves, lápos területek is védelem alatt állnak, ahol évente több mint 200 fajta madár jelenik meg. Itt számukra a nád okozza a legnagyobb gondot, ugyanis nagyon gyorsan terjed, és már teljesen benőtte az időszakosan víz alatt levő réteket.

A Palicsi-tó Természeti Park érdekességeire is rámutatott. Mint kiemelte, az Állatkerttől nem messze az egyik területen minden évben lenyűgöző látványt nyújt a különböző orchideák virágzása. Majd hozzátette: igaz, hogy a Palicsi-tóban mesterségesen alakítottak ki évekkel ezelőtt szigeteket, de azok kiváló fészekrakó helynek minősültek a szerecsensirályok számára, amelyek az országban egyedül csak itt fészkelnek.