Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Esztétikai és transzcendens értékek találkozása

Románia
2010. június 30.
Angi István zeneesztéta, a kolozsvári zeneakadémia professzora köszöntőjében találóan jellemezte az eseményt: „Ezen az estén az esztétikai és a transzcendens értékek találkoznak”.
A hangverseny műsorán egy-egy L.-N. Clérambault-, L. Cherubini-, Halmos László-, A. Vivaldi-, J. Massenet-, E. Elgar-, J. Newton- C. Franck-, T. Blickhan- és Kodály-mű szerepelt.
Nem tudom, a Visszhang kórus tagjai között vannak-e zeneakadémiai hallgatók? Bárhogyan is legyen, illesse dicséret a kórust elsősorban a muzikális előadásmódért, a szépen megvalósított zenei frázisokért, a barokk ékítmények (trillák) precíz előadásáért, a kristálytiszta intonációért. A kórus teljesítménye rendelkezett azzal a művészeti többlettel, amely kiemelte őket az amatőr együttesek közül. A két-három tagot számláló férfiszólamok is derekasan helytálltak. A női szólamok főleg az alsó és a középregiszterben hangzottak jól.
Az országos bemutatóként meghirdetett César Franck-mű, a Dextera Domini, mutatós darab, amely nem állította túlzott technikai buktatók elé sem a szólistákat, sem az együttest. Előadása jó választásnak bizonyult.
Elégedettségünket fejezhetjük ki a három szólista teljesítményét illetően is. Starmüller Éva kellemes hangszíne, Mányoki Mária sokrétű előadóművészi tapasztalata mellett felfigyelhettünk Holczman Gergő szép hangjára is. Vincze-Dallos Csilla csillogó tónusa és szép vibratója jól érvényesült a Massenet-mű előadásakor.
Molnár Botond, a kórus jelenlegi karmestere – a fizika szak mesteri tagozatos hallgatója – teljesítményén érződött az igyekezet. A legfontosabb követelménynek – a muzikális előadásmód megvalósításának – azonban eleget tett.


Szabadság