Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Demeter András lett a közszolgálati rádió elnöke

Románia
2010. június 30.
Botrányos ülésen választották meg kedden a parlamentben a Román Közszolgálati Rádió és a Televízió új vezetőségét, miután a kormányoldal és az ellenzék között heves vita alakult ki a rádió elnökének személyét illetően. A kormánykoalíciót alkotó pártok előzetes megállapodásával ellentétben a rádió kedden jóváhagyott új igazgatótanácsának tagjai nem az RMDSZ jelöltjét javasolták az intézmény élére a törvényhozás plénumának.
Bár egy korábbi koalíciós alku miatt Demeter volt a legesélyesebb, az RMDSZ jelöltje végül az igazgatótanács tagjai által rendezett belső választáson ugyanannyi szavazatot kapott, mint a szociáldemokraták (PSD) delegáltja, Ovidiu Miculescu. A közszolgálati rádió és televízió vezetőtanácsainak új összetételét délelőtt hagyta jóvá a parlament: az RMDSZ a rádió igazgatótanácsába a temesvári Csiky Gergely Színház volt igazgatóját, korábbi művelődési államtitkárt, a televízió vezető testületébe pedig Sebesi Karen Attilát, a Román Televízió Kolozsvári Stúdiójának főmunkatársát, a szövetség egykori művelődési ügyvezető alelnökét jelölte. Ezt követően a tévé igazgatótanácsa simán megválasztotta az intézmény elnök-vezérigazgatójának Alexandru Lăzescut, akit az államelnöki hivatal delegált a testületbe. A rádió vezetőtanácsában azonban – a Demeter és Miculescu között kialakult holtverseny miatt – megismételték a szavazást, ekkor a testület 7-6 arányban a PSD emberét választotta meg. Ahhoz azonban, hogy a döntés véglegessé váljon, Miculescu mandátumát a honatyáknak is meg kellett volna erősíteniük, a parlament két házának kulturális bizottsága azonban nem támogatta a jelöltet, míg a televízió élére javasolt Lăzescu személye ellen nem volt kifogása. A Miculescu bizottsági elutasítása miatt “felpaprikázódott” ellenzéki képviselők és szenátorok azt kérte, hogy a két média vezetőiről egyszerre szavazzon a képviselőház és a szenátus, a kormányoldal azonban ezt nem hagyta jóvá, így a szavazás előtt az ellenzék kivonult az ülésteremből.
A PSD-s Lia Olguţa Vasilescu a sajtónak ekkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte a PDL és az RMDSZ összejátszik, és Demetert akarja a rádió élére állítani, a szociáldemokrata szenátor egyúttal huligánnak nevezte az RMDSZ delegáltját. Az ellenzéki pártok leszögezték: amennyiben a plénum nem hagyja jóvá Miculescu mandátumát, meg fogják óvni a szavazás eredményét. A honatyák végül nem szavazták meg a PSD jelöltjét rádióelnöknek, később pedig az ellenzéki tagok nélkül szavazó plénum Demeter András rádióelnöki mandátumát hagyta jóvá.


Krónika