Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Sikeres évadot zárt a szatmári színház

Románia
2010. június 30.
Stier Péter ügyvezető igazgató az évadértékelő beszélgetésen számokban ismertette a partiumi teátrum eredményeit. „A tavalyihoz képest 15 százalékkal nőtt a nézőszám, és bérletet is többen váltottak. Ez közel 40 ezer nézőt jelent évente, és minden előadásunk telt házas volt. A legkedveltebbek a vidám darabok voltak, a Csárdáskirálynőt nézték meg legtöbben, de a Három nővér nézőszámával is elégedettek vagyunk” – tette hozzá Stier.
A szatmáriak az idei évadban 176 előadást játszottak, egy héten átlagban ötöt. A partiumi teátrum társulata több fontos hazai és külföldi fesztiválon is szerepelt, így részt vettek a kisvárdai, valamint a gyergyói seregszemléken, egyik vendégművészüket, Bíró Józsefet UNITER-díjra jelölték, emellett 21 erdélyi és 9 külföldi vendégszereplésük volt. Több díjat is kaptak, így Keresztes a szegedi Liliom-rendezésével elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat Magyarországon, Kisvárdáról pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye díját érdemelte ki a Három nővér-előadásuk, amelyet a Duna Tv ősztől tűzött műsorára. Az évadzáró gálán a színház művészeti tanácsa több díjat is kiosztott a színészek között, az alapítóknak pedig örökös tagságot adományoztak.
A szatmári színház vezetői elárulták, hogy a helyi önkormányzat által benyújtott, csaknem 11 millió eurós uniós pályázat részeként a 2011–2012-es évadban teljesen megújul majd a teátrum épülete. „Arra a közel 2 esztendőre, amíg az erősen megromlott állapotban lévő épületet javítják, több alternatívát is keresünk egy jól működő évad összeállítására” – ígérte Keresztes. A város egyik volt moziépülete és a szakszervezetek művelődési háza is felmerült ideiglenes színházépületként a restaurálás idején. Keresztes meg szeretné honosítani Szatmáron a kevés szereplős stúdió-előadásokat és a felolvasószínházat is, amelyet bérletszünetes bemutatókként játszanak majd, ezért a nyáron az Ács Alajos stúdiótermet is felújítják. Felolvasni elsősorban a klasszikus magyar drámákat kívánják.
A jövő évad tervei között olyan darabok bemutatása szerepel, mint Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté, David Hirson A bohóc, John Kander-Fred Ebb Chicago, Mikó Csaba Testínség, Slawomir Mrozek Tangó című műve és további két mesedarab, illetve két bábelőadás. Keresztesen kívül Szilágyi Regina, Radu Afrim és Bodolay Géza is rendez majd, a magyarországi Koltai Róbert pedig Sose halunk meg! című nagysikerű filmjének színpadi változatát rendezi meg Szatmáron.


Krónika