Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ma kezdődik a Tranzit Napok rendezvénysorozat

Románia
2010. július 1.
A háromnapos rendezvény első mozzanataként ma este 7 órától Bob Cohen és a Di Naye Kapelye zenekar klezmer zenét játszik a Tranzit Ház nagytermében. – Nem nosztalgia, hanem élő kelet-európai népzenei hagyomány – vallja a klezmerről Bob Cohen. A Di Naye Kapelye alapító tagjaként 1994 óta egy olyan nemzetközi zenész-csapatot gyűjtött maga köré, amely a jiddis zene gyökereit kutatja a Kárpát-medencében. Zenéjük alaphangját jiddis és haszid dalok, valamint a kelet-európai (különösen magyarországi, romániai és moldovai) népzenei örökség adja. A Di Naye Kapelye zenéje tánc, éneklés, ünneplés és emlékezés is egyben, amely a hagyományt a jelenkor számára élő esztétikai alternatívaként kínálja fel. A koncertet táncház követi.
Pénteken délután 5 órától kerül sor a június 23. és 28. között Budapesten tartott Dialektus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál díjnyertes filmjeinek vetítésére, és lévén, hogy június 24. és 26. között a Tranzit Ház is a fesztivál házigazdájaként szolgált, a kolozsvári nézőknek leginkább tetsző produkciókat is újranézhetjük. A Dialektus fesztivál záró gáláján, kedden délután Aranyszarvas-díjjal tüntették ki Kerekes Péter Gulyáságyú (Emberi történetek szekció), Francois-Philippe Gallois Bagyéli pigmeusok a világ peremén (Sűrű leírás szekció), valamint Jana Richter Gaucsók: aki nem száll fel, nem eshet le (Diákmunka szekció) című alkotását, ezeket a filmeket a Tranzit Napok keretében is láthatjuk.
Kolozsváron a fesztivál két szekciójának műsorát tekinthette meg a közönség múlt héten, az ő szavazataik alapján a Sűrű leírás (európai antropológiai filmek) kategória nyertese Sahraa Karimi Afgán nők a kormánynál (Afghan Women Behind the Wheel) című produkciója lett, a Diákmunka (európai diákfilmek) legjobb filmje pedig a német Tulsi Bhandari: Az Everest alatt: Újjászülető Nepál (Beneath Everest: Nepal Reborn) című filmje.
A Tranzit Napok harmadik napján, szombaton 19 órakor kezdődő állófogadáson, zenei kísérettel vetítik a Tranzit Ház több mint 10 éves fennállását bemutató filmet.


Szabadság