Régiók
Események
2024. február
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Csángóföld után Partium

A Szilágyságban szervezik meg a Kárpát-medencei Néprajzi Nyári Egyetem tizedik találkozóját

Románia
2010. július 13.
Leltáron az erdélyi kultúra
A Kolozsvári Magyar Diákszövetség szervezte rendezvény az elmúlt kilenc évben a tartalmas pihenésről és kikapcsolódásról, az érdekes előadásokról, a tábori hangulatról és kirándulásokról, valamint a népi értékek és magyar kultúra egyhetes leltározásáról szólt. Idén sem lesz másképp, a tízedik kiadás résztvevői bepillantást nyerhetnek a Partium keleti régiójának népi kultúrájába, mindennapjaiba, ígérik a szervezők, akik idén 40-50 fős részvételre számítanak.
„A tíz év alatt rengeteg kellemes pillanatban és komoly tapasztalatban volt része, mind a szervezőségnek, mind pedig a táborban résztvevőknek. Az első ilyen jellegű tábor óta a célkitűzés mit sem változott: erdélyi, magyarországi és más kárpát-medencei magyar közösségek fiataljainak szeretnénk egy olyan közös fórumot, találkozót biztosítani, ahol jobban megismerkedhetnek, megismerkedhetünk az erdélyi magyarság kultúrájával, mai életkörülményeivel” – nyilatkozta lapunknak Talpas Botond.
A KMDSZ elnöke szerint a tábor sikerességét bizonyítja, hogy vannak rendszeresen visszajáró diákok és nem csak a néprajz iránt érdeklők, hanem más szakirányú egyetemekről is jönnek szép számmal, szerte a Kárpát-medencéből.
Nemcsak a néprajz szakosoknak
„Tavaly a Csángóföld életébe nyertünk bepillantást, idén pedig a Partium keleti részének kultúrájába, szokásaiba fogunk belekóstolni. Amellett, hogy a fiatalok egy laza hangulatú táborban vesznek részt, barátságok alakulnak ki és mindezt a saját kultúránk, népi hagyományaink jegyében teszik” – részletezte a diákszövetség elnöke.
A tábor résztvevői az évek folyamán itthoni és határon túlról érkező fiatalok közül kerültek ki. A nyári egyetemet nemcsak néprajz, illetve a társadalomtudomány-szakos hallgatók figyelmébe ajánlják a szervezők, hanem mindazoknak, akik érdeklődnek a népi kultúra, a hagyományok, az épített örökség és a földrajzi látnivalók iránt.


Új Magyar Szó