Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A HMNT is képviseltette magát a Magyarok Országos Gyűlésén

Horvátország
2010. augusztus 26.
A HMNT is képviseltette magát a Magyarok Országos Gyűlésén Kétezernél is több program három nap alatt - ez a találkozó mérlege számokban. Az eseménysorozat leglátványosabb része a történelmi élőkép volt, melyet több ezer néző figyelhetett egyszerre. Sokan a határon túlról érkeztek.

A rendezvény három napja során hét óriás sátorban adott elő a Pusztaegyetem szervezésében az a majdnem száz előadó, aki a magyar tudomány, művelődés és hitélet szakterületeit reprezentálták.
A gyerekeket a nekik felépített várban, a mesesátorban, a kézműves foglalkoztatóban és sok egyéb helyszínen próbálták szórakoztatni és tanítani az önkéntes segítők.

A látogatóknak a csaknem ezer őstermelő és kézműves biztosította a vásári forgatagot.

A Magyar Találmányok Házában bemutatták a legfrissebb magyar találmányokat és a magyar környezetkímélő technikai megoldásokat (az öko wc-től, környezetkímélő házi szennyvízrendszertől és energia ellátó rendszerektől kezdve a házilag barkácsolható sörkollektorig...)

A Magyarok Országos Gyűlésén - közvetlenül a megnyitó előtt - szerkesztőségünknek nyilatkozott Vukics Ferenc, a Magyarok Szövetsége Egyesület elnöke.

- Amit itt ma látunk, az az egyszerű emberek tenni akarása, akik azt mondják, nem várják a hatalmat, hogy adjon valamit. Ők szeretnének valamit megvalósítani, szeretnének teremteni valamit. Erről szól itt minden. A 640 Magyarok Szövetsége közösség, 1500 településen összeszedte a maradék kis életerejét, összegyúrta azt, és ebből van a Magyarok Országos Gyűlése. Van, aki görbe szöget adott, vagy benzint a láncfűrészbe. Olyan is akad, aki adományozott egy sátorfelállítást, netán hozott egy kihangosítót. Mindenki jó akarásából, a közösség összefogásából jött létre ez a rendezvény. Ez azért fontos dolog, mert nem kérünk pénzt senkitől, nem kértünk kölcsönt sem, nem kértünk támogatót, sem államot, sem uniót, sem alapítványt vagy vállalkozót. Itt mindenki tudja, hogy amit elhoz, az egy eszköz, ő maga hozza a munkáját, és pontosan látja, mire lett felhasználva. És pontosan tudja, hogy az mit szolgál. Tavaly 180 ezernél is több ember volt a rendezvényen, egyesek 250 ezerre becsülték a három nap alatt megfordult látogatók számát. Ha ezt az idén is hozni tudjuk, az már valami nagyon nagy tett lenne. Nem is tudom, sikerülhet-e megvalósítani ezt a tervet, mert sokkal kevesebb az emberek pénze és energiája az ilyen rendezvényekre. Nem fogunk elkeseredni akkor sem, ha csak százezren leszünk, mert tudjuk, hogy mi mindent megtettünk azért, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat - mondta lapunknak Vukics elnök.


A Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Turul Egyesület alapító tagja a Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsának.

A Magyarok Országos Gyűlésén meghívott vendégként részt vett Bognár Attila, a HMNT alelnöke is.

- A Magyarok Országos Gyűlésén űlésezett a Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsa. A tanácskozáson aláirtunk egy csatlakozási nyilatkozatot, s a Horvátországi Magya Nemzeti Tanács teljes körű szavazati joggal rendelkező tagja lett a közösségnek. Az ülésén részt vettek a Karpát-medencében élő magyarok képviselői. Az elnökségbe a világ összes magyarja delegálhat képviselőt, és a közösséghez bárki bármikor csatlakozhat. Sajnálattal vettük mindannyian tudomásul hogy az anyaországon kívül élő nemzetrészeket - a Kárpátoktól az Adriáig - ugyanolyan gondok és problémák gyötrik. A baráti beszélgetések során elhangzott - és sokan osztották ezt az álláspontot -, hogy a határokon túl élő magyarság egy sajátos önmegtisztuláson megy át. Nem tudni, hogy ez a folyamat mikor ér véget. A nemzeti összefogás erejének függvénye ez: egyesek majd felülkerekednek viszályaikon, és a tényleges egység jellemzi majd a külhoni magyarságot. Az elnökség rögtönzött ülésén megállapodott abban, hogy az ősszel szervezett keretek között kerül sor a testületi ülésekre - nyilatkozta lapunknak Bognár.

A Turul egyesület második alkalommal vett részt a nagyszabású rendezvényen.

- Az idei buszindítás ötlete már régen megszületett. Tavaly a Turul egyesület vendégként vehetett részt a Magyarok Országos Gyűlésén, és mi is megtapasztalhattuk, mekkora élményt jelent, ha egy helyen, egy pusztában 250 ezer ember ugyanúgy vélekedik a magyarságról, a világról, a hagyományainkról. Szerettük volna, ha ezt az élményt minél több horvátországi magyar ember élné át. Ezért indítottunk hát kólönbuszt a horvátországi magyarságnak.

- A buszon helyet foglaltunk a június 7-én Eszéken megrendezett tehetségkutató verseny első helyezett népmesemondóknak, népdalénekeseknek, népzenészeknek és néptáncosoknak is. Nekik ingyenes volt az utazás. A Kárpát-medencei méretű tehetségkutató verseny döntőjére a Magyarok Országos Gyűlésén került sor - hallottuk Lovákovics Olivértől.

A SZTÁRAI MIHÁLY OKK KALAPOS ZENEKARA ELSŐ HELYEZETT LETT!


Kirobbanó sikert ért el a Kalapos zenekar! Kategóriájukban megnyerték a versenyt, és a szervezők jóvoltából hanglemezt (CD-t) adhatnak ki. A horvátországi magyarság képviselői még egy dobogós helyezést értek el: HMOMK tanulója, Dezső Regina a harmadik helyen végzett a népdalénekesek mezőnyében.

- Ezúton szeretnénk megköszönni támogatóink közreműködését, közbenjárásuk nélkül nem tudtuk volna a gyerekeket elhozni ide. Köszönet Sója Dénes parlamenti képviselőnek, a Bellyei járásnak és Tóth Attila jóvoltából a Danubius Kft.-nek. Én egy kicsit másképp látom ezt a rendezvényt, mint azok, akik csak a hétvégére jöttek el. Ketten az egyesületből már a hét eleje óta itt vagyunk. Kétkezi munkánkat ajánlottuk fel a rendezvény érdekében, mert itt minden pénz nélkül valósult meg. Itt nem politikai szervezetek a támogatók, itt a magyar ember kétkezi munkáját és tárgyi eszközeit ajánlja fel a rendezvényhez. Nem azért csináljuk, hogy valamit profitáljunk belőle, hanem önmagunknak csináljuk ezt a rendezvényt. Mindenki - tette hozzá Lovákovics Olivér, a Turul egyesület elnöke.

A Kalapos zenekar felkészítő tanára Gellért Márta.

- A legcsodálatosabb dolog egy nemzetközi versenyen elsőnek lenni. A Kalapos zenekar lett az első a 11-15 éves korcsoportban, tehát a nagyobbak között. A kisebb korosztálynál a kórógyi Dezső Regina harmadik helyen végzett szóló népdaléneklésben. Szeptembertől a MESZ Sztárai Mihály Oktatási és Kulturális Központján keresztül folytatjuk a munkát. Októberben ismét lesz egy nagyobb megmérettetésünk Bonyhádon - nyilatkozta lapunknak a tanárnő.