Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Új élet a régi házban

Ukrajna
2010. augusztus 28.
Sokáig nagy volt a csend. Talán túl sokáig. Az utóbbi időben viszont a művelődési élet újjászületése tapasztalható az Ung-vidéki Pa­lágykomorócon.

Illár Viktória, a művelődési ház vezetője létrehozta a Palágykomoróci Magyar Hagyományőrző Társaságot, ezt követően Andrej­csák Beáta a Kenguru Alapítványt, aminek keretében megszületett az Örökzöld Nyugdíjasklub.

Szent István király és az új kenyér ünnepe, valamint Ukrajna függetlenségének évfordulója alkalmából pedig kitárta „kapuit” a művelődési ház. Régen látott nagyszámú nézősereg kíváncsiskodott a széksorokban, illetve szinte minden talpalatnyi helyen, ahol meg lehetett állni. Őket, illetve a 80 éves Ilona nénit köszöntötte meleg szavakkal és egy virágcsokorral Illár József polgármester, s üdvözölte Mackó István, a járási tanács elnökhelyettese.

– Augusztus 20-án Szent Istvánra emlékezik a magyarság. Neki köszönhetjük, hogy létrejött a keresztény magyar állam, amely hazát s házat adott a nemzet tagjainak – hangsúlyozta ünnepi beszédében Szanyi Béla, a járási tanács képviselője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) járási szervezetének ügyvezető alelnöke. – Árpád nagyfejedelem úgy gondolta, hogy gyors lovakkal, erős harcosokkal, pontos nyílvesszőkkel meg lehet védeni az országot. István király pedig felismerte, hogy a keresztény hit tudja hozzásegíteni ahhoz, hogy fennmaradjon. Ez a nap az összefogás ünnepe, s bízom abban, hogy a palágykomoróciak is átérzik, mennyire fontos, hogy a magyarság összefogjon. Nagyon sok mindent ugyanis külön-külön nem tudunk megoldani.

Szanyi Béla emlékeztetett: októberben ismét a szavazóurnákhoz kell járulni, amikor is ki kell fejteni, ki melyik pártban bízik. Fontos, hogy közösségünk tagjainak akkor is eszébe jusson Szent István üzenete: egységben a magyarok ereje. Ezt követően jelképesen átadta a község és a közigazgatásilag hozzá tartozó Kisszel­menc új falunévtábláját, amit az országos szövetség és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) készíttetett el az anyaország támogatásával. Mint hangsúlyozta, a falu­névtáblák jelzik az ide betérőknek: itt ősidők óta magyarok élnek, akik nem feledkeznek meg az őseikről. Szanyi Béla az egybegyűltekhez szólva kiemelte: meg kell köszönni Illár Viktóriának, hogy újra életet lehelt a művelődési házba, valamint Andrejcsák Beátának, hogy összefogta a nyugdíjasokat, s igyekszik bevonni őket a község életébe. Utóbbi arra biztatta a jelenlévőket: bátran jöjjenek hozzájuk, látogassák a különböző – varró, csigatészta-készítő, hímző – szakköreiket.

Az új kenyeret Béres István atya áldotta meg, imájában hálát adva mindazoknak, akik szántottak, vetettek, arattak, őröltek, kenyeret dagasztottak és sütöttek.

Miután mindenki megerősödött hitében, a kultúra vette át a főszerepet. A Napsugár csoport dalos-verses előadásával, country-táncával és lambadával, a Szivárvány csoport magyar néptánccal és ukrán tánccal, valamint rock and rollal, a Nefelejcs leány-asszony kórus pedig népdalcsokrával vívta ki a közönség szeretetét. Fellépéseivel nagy sikert aratott a már említett Örökzöld Nyugdíjasklub, Éles Máté és Béres Gábor pedig az aratás, illetve Szent István ünnepéhez illő verset adott elő, Hrenyo Vivien Tarasz Sevcsenko egyik költeményét szavalta el. Illár Vivien harmonikán egy keringőt adott elő. A nézősereg megismerkedhetett augusztus havának valamennyi jeles naptári eseményével, illetve a hozzájuk kötődő népszokásokkal, illetve a keresztény magyar állam megalapítójának élettörténetével, a lakodalmas szokásokkal. Nagy sikert arattak a humoros jelenetek is. Az ünnepi műsor végén együtt énekeltek a színpadon a fiatalok és az idősebb generáció képviselői.

Tóth Viktor

Forrás: Kárpáti Igaz Szó