Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A könyvek birodalma

Ukrajna
2010. augusztus 28.
A fertősalmási könyvtár igen sok megpróbáltatáson ment keresztül. Volt, hogy a bezárás veszélye fenyegette. Mégis, a lelkes könyvbarátoknak köszönhetően a legkeményebb helyzeteket is átvészelte.

2001-ig a község klubja adott otthont a tékának. Sajnos, több probléma felmerült, aminek megoldásához az akkori könyvtáros, Taracközi Jolán az iskola igazgatójának segítségét kérte. A helyhiányt sikerült megoldani. Kiürítették az intézmény egyik tantermét, és „odaköltöztették” a könyvtárat. De volt még egy megoldatlan probléma: az addigi könyvtáros nyugdíjba vonult, és nem akadt, aki átvegye a helyét. A felszámolástól Bányász Diána mentette meg a falu kincseit, amit 2002-ben összevontak az iskolai kollekcióval.

Az intézmény jelenleg közel 10 000 kiadvánnyal büszkélkedik. Ebből mintegy háromezer tankönyv, s a kötelező olvasmányok 90 százaléka is megtalálható itt.

– Szakirodalom terén kifejezetten jól állunk – mondja lelkesen a könyvek ápolója. – Az adományoknak köszönhetően sokirányú gyűjteményt hoztunk létre.

Sajnos, az állam csak a tankönyvellátásról gondoskodik. Emiatt különböző pályázatok révén próbálják gyarapítani a tékát. Már eddig is sokat köszönhetnek Kész Géza beregszászi levéltárosnak és Répás Ildikó megbízott főiskolai igazgatónak, akik több szállítmányt küldtek már.

Az olvasni vágyók körét főleg az alsó tagozatosok alkotják. A felsősök inkább csak a kötelezők után érdeklődnek. Persze, azért köztük is van, aki szívesen olvas mást is. A településen élők között szintén vannak állandó olvasók. Közülük leggyakoribb vendégek a továbbtanulók.

Az iskolásokat többféle módszerrel próbálják becsalogatni. Versenyeket szerveznek, ahol fel lehet használni a könyvek segítségét, felolvasásokat tartanak, ahol részleteket idéznek egyes művekből.

Nagy gondot okoz, hogy egy helyiségben van a könyvállomány és az olvasóterem. Szükség lenne egy nagyobbra. A technikai felszerelés egyenlő a nullával. Remélhetőleg a jövőben lehetőség nyílik további bővítésekre, fejlesztésekre.

Nagy Nikolett,

az UNE IV. évfolyamos magyar szakos hallgatója

Forrás: Kárpáti Igaz Szó