Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Új tanév régi reményekkel

Ukrajna
2010. augusztus 28.
Akár megkésve, szeptember 5-ig van lehetőségük a szülőknek arra, hogy iskolába adják csemetéjüket. A tanintézetek tehát még mindig várják a jelentkezőket, emiatt a megyei oktatási és tudományos főosztály is csak a jelzett időpont után összegzi, hány elsős lépte át az iskolák kapuit, valamint hányan választották az anyanyelvű, így a magyar oktatási intézményeket.

Hogy mi várható? Nyilván oktatási intézményenként változó a helyzet.

– Eddig 45-en jelentkeztek, hogy a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskolában szeretnének tanulni – közli Micik Julianna igazgató. – A leendő elsősökkel augusztus 16-a óta mintegy szoktatási előkészületként mindennap egy órát foglalkozunk. A gyerekeknek így lehetőségük van arra, hogy megismerjék egymást, leendő tanárukat, verseket tanulnak, tudatosul bennük, hogy iskolások lesznek, s végeredményben önbizalommal telve vehetnek részt a szeptember 1-jei tanévnyitón.

– A múlt évhez viszonyítva a 45 sok vagy kevés?

– Tavaly 26 elsősünk volt, tehát az, hogy az idén két első osztályt indítunk, feltétlenül előrelépés. Ez talán az oktatáspolitikában végbement pozitív változásnak köszönhető. Ugyanakkor azt sem rejthetem véka alá, hogy a beregszászi ukrán iskolákban háromszor annyi elsős lesz, mint nálunk. A város más magyar tanintézményeiben csak 10–15 gyereket írattak be a szülők. Az ukránokban ez a szám 120 körül van – eddig. Nagyon sok magyar család az államnyelv elsajátítása miatt választja az ukrán iskolát.

Az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában eddig 40 jelentkező kérvénye futott be. Mint azt Tárczy Tímea szervező-pedagógus lapunknak elmondta, ez néhány fővel alatta marad a múlt évi végleges adatnak, de az már most biztos, hogy a 2009–2010-es tanévhez hasonlóan két osztályt indíthatnak.

Ungvár magyarsága szétszórtan él, s már csak ebből kifolyólag sem lehet megbecsülni, hányan is választják az anyanyelvű tanintézményt. Jellemző, hogy az utolsó napon is előfordulnak jelentkezők.

– Nálunk éppen tegnap jelentkezett az 59-ik gyerek. Még ötre várunk – válaszolta megkeresésünkre Molnár Erzsébet, a Nagydobronyi Középiskola igazgatóhelyettese. – Ez szintén két osztályt jelent, ám ha az említett öt kérvény szeptember 5-ig befutna, három elsős osztályunk lenne. Ukrán tannyelvű csoporthoz mindössze három kérvényt kaptunk.

Mint azt Molnár Erzsébet elmondta, tavaly 68 magyar és öt ukrán elsősük volt, utóbbiak szintén magyar nemzetiségűek. A csökkenést az alacsonyabb születésszámmal magyarázza.

Tóth Viktor

Forrás: Kárpáti Igaz Szó