Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Kárpátalján tárgyalóasztalhoz ült az UMDSZ és a KMKSZ

Ukrajna
2010. augusztus 28.
Az októberi ukrajnai helyhatósági választásokkal kapcsolatos esetleges együttműködésről kezdett egyeztető tárgyalásokat hétfőn Beregszászon a két legjelentősebb ukrajnai magyar szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A két rivális szervezet vezetői zárt ajtók mögött tárgyaltak a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola épületében.

A megbeszélést követően Gajdos István, az UMDSZ elnöke az MTI tudósítójának elmondta: a találkozón, amely az UMDSZ kezdeményezésére, többszöri levélváltás után jött létre, a szövetség tárgyaló küldöttsége vázolta a két szervezet választási együttműködésével kapcsolatos elképzeléseit. Hozzátette: az UMDSZ részéről ismertették az esetleges együttműködés gyakorlati megvalósításának elveit.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy közeledett-e a két szervezet álláspontja a találkozón, Gajdos kijelentette: reméli, hogy lesz közeledés, jóllehet a KMKSZ tárgyalói inkább az együttműködéssel szembeni érveket hangoztatták. "Abban azonban megállapodtunk, hogy az UMDSZ írásban is megküldi a javaslatait a KMKSZ-nek, és augusztus 31-én Beregszászon folytatjuk az egyeztetést" – közölte az UMDSZ-elnök.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a megbeszélés eredményéről nyilatkozva MTI-nek kifejtette: a KMKSZ küldöttsége meghallgatta az UMDSZ együttműködési javaslatait. Arról, hogy elfogadják-e azokat, a KMKSZ elnöksége fog dönteni – fogalmazott. Az esetleges választási együttműködést firtató kérdésre a KMKSZ-elnök azt válaszolta: "korábban többször is előfordult, hogy megállapodás közeli helyzetbe jutottak a párhuzamos életet élő két szervezet tárgyalásai, de megegyezésre eddig még soha nem volt példa".

Forrás: MTI