Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A kis iskoláknak is van jövője

Ukrajna
2010. szeptember 2.
Új tanév kezdődött régi-új reményekkel. Így van ez a Gálocsi Elemi Iskolában is. A községben 19 gyerkőc számára ért véget a nyári vakáció, akik az alkalomhoz illően ünneplőbe öltözve, szüleik kezét fogva sétáltak az iskola felé. Köztük az a három is, aki először tapasztalhatta meg az iskolakezdés szépségeit, rendjét és szigorát, s akik számára szeptember elseje kétségtelenül más volt most, mint ezelőtt.

A nebulókat Szaniszló Erzsébet, az intézmény új vezetője köszöntötte. A családias hangulatú tanévnyitón kifejtette: új környezet, más feladatok várnak az elsősökre. A sok kis kedves játék mellé odakerülnek a könyvek, füzetek, írószerek is. A tudás birodalma hatalmas, s mindenki a képességének és akaratának megfelelően merít majd belőle. Ugyanakkor az intézményben eltöltött minden nap a szeretet, a megbecsülés és megértés jegyében kell hogy teljen.

– Igazi nagy család a miénk – emelte ki.

Szaniszló Erzsébet örömmel jegyezte meg: megújul az iskola tetőszerkezete, a munkálatok már a végéhez közelednek. Emellett hideg-meleg víz, finom étel, megfelelő számú tankönyv várja a gyermekeket.

Az elsősök és idősebb társaik versekkel köszöntötték tanáraikat és szüleiket. Az ünnepi hangulat pedig tovább fokozódott. Az óvodai dolgozók, a tanárítók, szülők, gyerekek elköszöntek Molnár Ágotától, az intézmény eddigi vezetőjétől, aki nyugdíjba vonult. Ágica néni könnyeit törölgetve búcsúzott. Mondandója azonban talán nemcsak Gálocs község, hanem valamennyi kárpátaljai magyarlakta település számára megszívlelendő.

– Először is szeretettel köszöntöm a gyerekeket, az első osztályosokat külön is. Éveken keresztül ez volt a munkahelyem, ez volt az otthonom. És ezt másképp nem is lehet csinálni … csak úgy, mintha otthonként tartjuk számon.

Szeretettel jöttem hozzátok. Próbáltam szeretetet adni, hogy ezt vigyétek tovább. Vigyétek, mert a világ csak így lesz szép. Problémák mindig is voltak, de ha szeretettel oldjuk meg azokat, tovább lehet lépni. Arra kérlek benneteket, hogy tanuljatok, mert felnőttként látjátok majd igazi hasznát. Tiszteljétek és szeressétek egymást, a szüleiteket és az idősebbeket, akkor titeket is szeretni fognak. És mindig emlékezzetek erre az iskolára, ahová először jártatok.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ide adta taníttatni gyermekét. Azért, mert ezt az iskolát meg kell tartani. Akkor van Gálocsnak jövője, ha van iskolája.

Az első nap a gyerekek számára az ismerkedés, a játék örömét hozta. Na és, egyáltalán nem mellékesen, megkapták tankönyveiket is. A tanárok a nap végén a régi szokáshoz híven valamennyiüket hazakísérték.

*

A Beregszászhoz tartozó Beregardóban egy udvaron van az iskola és az óvoda, s közvetlen mellette az Isten háza. Az épület felújítása Gajdos István polgármesternek köszönhető, aki részt vett a 9. Számú Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén. A református templomban Gajdos Margit iskolaigazgató örömmel konstatálta, hogy az idén kilenc kis elsősük van, ami majd a duplája a tavalyinak.

– Jó, hogy az iskolások és az óvodások egy épületben vannak. Ez főként az óvodások szempontjából hasznos, hiszen lassan, játszva ismerkednek az iskolával – mondta Gajdos Margit.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke kifejezte reményét, hogy a jövőben még többen lépik át az iskola kapuját.

Gajdos István örömteli napnak nevezte Beregardó életében szeptember 1-jét, hiszen egy igen nyugtalanító kérdést tudtak megoldani azzal, hogy sikerült felújítani az iskolát, és megfelelő körülményeket teremtettek az óvoda működéséhez.

– Meggyőződésem, hogy a jobb körülményeknek köszönhetően tovább emelkedik az itt folyó oktatás és nevelés színvonala, s még nagyobb kedvvel jönnek ide a gyerekek – fejtette ki Gajdos István.

Beregszász polgármestere az anyanyelvű oktatással kapcsolatosan a szülőkhöz szólva a következőket mondta: – Minden tőlünk telhetőt igyekszünk megtenni a szükséges feltételek szavatolása érdekében.

Gajdos István kifejtette, ez év októberére elkészül az ukrán nyelv oktatásának alternatív módszertana a magyar iskolák számára, ami jelentősen növeli majd az államnyelv oktatásának színvonalát. Beregszász, a kárpátaljai magyarság szellemi kulturális központja e téren is példát mutat.

Az ünnepélyes megnyitó istentisztelettel fejeződött be, igét hirdetett Pocsai Vince református lelkész.

KISZó-összeállítás

Forrás: Kárpáti Igaz Szó