Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

"Aki idejön, láthatja, mekkora értékek vannak itt"

Beszélgetés kultúráról, identitásról dr. Kovács Zoltán államtitkárral

Ukrajna
2010. szeptember 2.
Mint arról lapunkban beszámoltunk, immár tizenötödször rendezték meg a Vendégségben Budapesten – Határon Túli Magyar Fiatalok Ifjúsági Találkozóját.

A rendezvényen jelen volt dr. Kovács Zoltán, az új magyar kormány által frissen kinevezett, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

– Az új magyar kormány kiemelten kezeli a határon túl élő magyarság ügyét. Államtitkárként szinte azonnal egy összmagyar rendezvény közepébe került.

– Amikor az a tisztesség jutott nekem, hogy képviselhettem a magyar államot ezen a jeles rendezvényen, azt gondoltam, hogy egy személyes történetet osztok meg a jelenlévőkkel. A lányaimmal évente egy hetet általában a határokon kívül töltünk, az utóbbi években elsősorban Erdélyben, ott is a Gyimesekben. Soha nem fogom elfelejteni, amikor az akkor tíz- és nyolcéves lányaim valahogy betévedtek Erzsike néni tisztaszobájába, és kinyílt az a bizonyos láda, amely az ottani népviseletet rejtette magában. Az aznapi program „odalett”, estébe nyúlóan viseletpróbálgatásba fulladt a nap. A lányok hazafelé azt a kérdést tették fel nekem, hogy mi idehaza miért nem hordunk viseletet? Megmondom őszintén, nem tudtam választ adni a kérdésre.

– Ez miért történhetett így?

– Egy ember igazi lelki egységének és identitásának alapja az, hogyan tud hagyományaival gazdálkodni. Fontos, hogy gyermekkorában megkapja, fiatal korában fel tudja építeni, felnőtt korában pedig már ápolni tudja. Azt gondolom, a magyarság számára az elmúlt évtizedekben ez nem mindig adatott meg. Részben szégyen volt vagy elfelejtődött, mert volt „modernebb”, a modernebb szót erősen idézőjelbe tenném. A XXI. század elején azt látjuk, hogy a nemzeti identitás talán soha nem volt fontosabb, mint ma.

– Sokan megfogalmazták, hogy az elszakított nemzetrészeken jobban kötődnek a hagyományokhoz, mint az anyaországban. Egyetért ezzel?

– Azt gondolom, ez valóban így van. Példát kell vennünk a határon túl élő testvéreinktől. Azoktól, akik ugyanannak a nemzetnek a részei, és számukra a hagyományaik abban a közegben, ahol élnek, sokkal erősebbek. Az anyaország szempontjából számos történelmi vagy politikai okot lehet sorolni, de a lényeg, hogy kezd helyreállni az a szemlélet, az a perspektíva, amelyben ennek önmagában is van értéke. Felemelő volt látni a tinédzserkorú fiatalokat, hogy teljesen természetes módon élik meg mindazt, ami a népviselettől kezdve a nyelvhasználaton keresztül a kultúra műveléséig velük van. Nincsenek azok a görcsök, amelyek az elmúlt évtizedekben ezt az identitást, ezt az önazonosságot rombolták vagy gátolták. Ez az egyik legnagyobb érdeme ennek a rendezvénynek.

– Ezek szerint az új magyar kormány is támogatni fogja a Vendégségben Budapesten – Határon Túli Magyar Fiatalok Ifjúsági Találkozóját.

– Ez nem kétséges. Aki idejön, láthatja, mekkora értékek vannak itt, amit mindenképpen fel és ki kell emelni.

Hegedűs Csilla

Forrás: Kárpáti Igaz Szó