Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A számok és rendeletek tükrében

Ukrajna
2010. szeptember 2.
Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter bejelentette: idén a húszezer- hatszáz oktatási intézményben összesen négymillió-háromszázezer gyerek tanul.

A szakminiszter a Podrobnosztyinak nyilatkozva elmondta, a nyár folyamán számos olyan rendelet született, mely módosította az oktatási folyamatot. A Miniszteri Kabinet közel negyven az óvodai, iskolai, szak- és felsősoktatást érintő normatív dokumentumot fogadott el. Többek között eltörölték a tizenkét éves középiskolai oktatást, tehát a gyerekek ezentúl tizenegy év alatt sajátíthatják el az iskolai tananyagot. Az ötéveseknek kötelező lesz az óvodai oktatás. Elfogadásra került egy állami program, melynek keretében valamennyi tanintézetet el kell látni számítógépekkel. A miniszter elmondta, jelenleg huszonegy tanulóra csupán egy komputer jut. „El kell érnünk az európai gyakorlatot, ahol egy komputert legfeljebb három-hét diák használ” – hangoztatta a tárcavezető. A 700 millió hrivnyás beruházás során a pedagógusok továbbképzésen vesznek részt, melynek folyamán megtanulják az új kommunikációs eszközök alkalmazását.

A Miniszteri Kabinet egyik rendeletével előírja olyan oktatási körzetek létrehozását, melyekben a különböző típusú intézmények együttműködnének, s így a diákok lehetőséget kapnának arra, hogy közös megállapodás alapján – bizonyos tantárgyakat a műszakilag jobban felszerelt intézményekben tanulják.

Nagy változás vár a felsőoktatásra is. Amennyiben az indítvány parlamenti elfogadásra kerül, minden egyetem önállóan dönthet, mekkora tandíjat kér el a szerződéses alapon tanuló hallgatóktól. Eddig ezt a díjat az infláció mértéke határozta meg. Míg az ország vezető egyetemeinek rektorai, mondván csupán költségvetési támogatásból képtelenség biztosítani az intézmények működését, támogatják a javaslatot, addig az országos diákszervezetek tiltakoznak. Indoklásuk szerint egy intézmény minőségét nem az határozza meg, mennyiért szerezhető meg a diplomája, hanem az, milyen színvonalú szakembereket képez.

A tavalyi 393 ezerrel szemben most Ukrajna-szerte 405 ezer első osztályos számára szólalt meg az első csengő. Kárpátalján 14 812 hatévesnek, közte alig ezer magyar első osztályosnak.

Magyar Tímea

Forrás: Kárpáti Igaz Szó