Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Újra érték a Házi áldás

Ukrajna
2010. szeptember 7.
Újra érték a Házi áldás Kárpátalja népművészeti értékei közül első helyen talán a hímzés említhető. Vidékünkön minden fajtája jelen van, így érdekes, látványos változatok születnek. Egyik ilyen a keresztszemes varrás.

Dekoratív szobadísz a fali festmények mellett – vagy akár helyett – elterjedt a bibliai igék hímzése, ami a nagyszőlősi járási Fertősalmásra manapság igen jellemző.

– Néhány éve a tiszteletesasszonyunk, Homoki-Tóth Angelika ajándékba kapott egy ilyen képet. Elkértem tőle, mondván: ha tudok varrni, ezt is meg tudom csinálni – mondja Botos Magdolna. – Az első munkám még nagyon kezdetleges volt, de örültem neki.

– Mi volt az első ige, amit vászonra vitt?

– Áldjon meg téged az Úr! Hogy miért pont ez, nem tudom. Egyszerűen tetszett. Akkor télen csupán néhányat készítettem. A nagybetűk mintáit egy könyvből lestem el, a kicsiket pedig azokhoz igazítottam. Nagyon pontos munkát igényel. Most már tudom a betűket nagyobbítani, egyszerűsíteni, vagy díszesebbre formálni.

– Honnan erednek a képeket díszítő motívumok?

– Néha csak úgy jön magától, de legtöbbször előző munkáim egy-egy elemét ragadom ki. Többféle színösszeállítással is próbálkoztam, de nem voltam vele megelégedve. Ma már csak fehér anyagra hímzek fekete cérnával.

– Az igéket minek az alapján választja?

– Ami bibliaolvasás közben megtetszik, feljegyzem, és igyekszem minél hamarabb kivarrni. A legbüszkébb a Házi áldásra vagyok. Tavaly télen 26-ot készítettem megrendelésre, és azon felül is sokat elajándékoztam. A kisebb munkákat egy nap alatt elkészítem, de a Házi áldás egy hetet vesz igénybe.

– Hogyan adja tovább tudományát?

– Sokaknak tetszik, de nem mindenkinek sikerül azonnal. A parókián az asszonykörben foglalkozunk vele. Ott nem csak képeket készítünk, hanem falvédőket és egyéb különlegességeket is. Holland vendégek kérésére az általuk kiválasztott igét hímeztük kékkel fehér anyagra. Tetszett nekik, és amikor legközelebb jöttek, még több mindent kértek. Az itthoniak pedig ajándékozás céljából vásárolják meg. Munkáink eljutottak már Magyarországtól Észtországig. Legutóbb a tiszaháti máléfesztiválon szerveztünk kiállítást.

– A vásárlók mire figyelnek leginkább?

– Sokan megválogatják a keret színét, hogy passzoljon a szoba falához. Mások kedvenc igéiket hímeztetik. Előfordult, hogy tanácsot adtak, mire figyeljek, hogyan lenne még mutatósabb. Minden ötletet szívesen meghallgatok, és ha tetszik, meg is fogadom.

Nagy Nikolett,

az UNE IV. évfolyamos magyar szakos hallgatója

Forrás: Kárpáti Igaz Szó