Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Református tanévnyitó

Ukrajna
2010. szeptember 7.
Református tanévnyitó Beregszász református templomában tartották a kárpátaljai református líceumok tanévnyitóját. Isten háza zsúfolásig megtelt tanulókkal, tanárokkal, hozzátartozókkal, lelkészekkel és persze a meghívott vendégekkel.

Héder János lelkészi főjegyző köszöntése után a beregszászi kamarakórus szolgálata következett. Isten igéjét Zán Fábián Sándor püspök hirdette.

– Szeptember elsején ünnepet szentelünk, mert tanévet kezdhettünk. Ünnepet szentelünk, mert református iskoláinkban sok-sok diák részesülhet magas fokú oktatásban. De nem volt ez mindig így. Húsz évvel ezelőtt még minden más volt: az akkori fiataloknak megtiltották a templomba járást, az Isten iránti szeretetet. Most a kegyelem idejét éljük, mára több mint 130 hitoktató próbálja meg az ifjakat Krisztus felé irányítani a négy református iskolánkban – hangsúlyozta a Kárpátaljai Református Egyház püspöke.

Zán Fábián Sándor kiemelte, nem mindegy miként, hogyan oktatják a felnövekvő nemzedéket, hiszen az, hogy milyen jövő vár rájuk, elsősorban tőlük függ. Sajnos, ma is meg kell vívniuk mindennapi harcukat, ám a jövőkép mégis reményteljes.

Dr. Fedor Tibor főosztályvezető tolmácsolta Szászfalvi László, Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárának üdvözletét.

– Ha Kárpátalján megmaradnak a templomok és az iskolák, megmarad a magyarság is. Tisztában vagyunk vele, hogy milyen gondokkal küzdenek itt az egyházi iskolák, de minden nehézség ellenére működnek, ami dicséretes – fogalmazott dr. Fedor Tibor, aki arról biztosította a jelenlévőket, hogy a magyar állam a továbbiakban is támogatni fogja a határon túl élő magyarságot, ezen belül a kárpátaljaiakat.

– A nyári pihenést követően mától ismét teljes lendülettel beindul a munka megyénk református líceumaiban – mondta köszöntőjében Gajdos István. – Azokban a tanintézményekben, amelyekben magas színvonalú oktatás folyik, amelyekben keresztyén erkölcsű nevelésben részesülnek fiataljaink.

Beregszász polgármestere köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik mindennapos munkájukkal azon fáradoznak, hogy magasan képzett, testileg és szellemileg felkészült fiatalokkal gyarapodjon közösségünk. A tanulóknak erőt, egészséget, akaratot és kitartást kívánt, arra kérve őket, hogy a sokszor rögös, nehéz úton se hagyja el őket a szeretet, mely képes erőt adni, és összetart bennünket.

Hegedűs Csilla

Forrás: Kárpáti Igaz Szó