Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Négyszázezer új állampolgárt vár a magyar kormány

Ukrajna
2010. szeptember 7.
Politikai és szimbolikus kérdések állnak az alkotmánymódosítás középpontjában – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy osztrák lapnak adott interjúban, melyet a Népszabadság is átvett.

Abban egyetértés van, hogy a magyar parlamentáris kormányzati rendszer rendben van, de néhány kisebb dologban változtatásra van szükség – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a Die Pressének, példaként említve, hogy az Országgyűlést ma szinte lehetetlen feloszlatni.

Egy másik fontos témakörként az alkotmány preambulumát említette. Az emberek azt szeretnék, hogy abban szerepeljen utalás a magyar nemzet történelmére és önazonosságára – fogalmazott. Hozzáfűzte: természetesen nem szabad megsérteni más nemzetek érzékenységét. Az újságíró kérdésére kitért arra is, hogy tovább kell erősíteni a magyar kormánynak az alkotmányban foglalt felelősségét a határon túli magyarok iránt. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy 300–400 ezer honosítási kérelemre lehet számítani jövőre a határon túli magyarok magyar állampolgárságának megszerzését megkönnyítő törvény nyomán, elsősorban Erdélyből. A romániai közvéleményben elfogadott dolognak számít, hogy az erdélyi magyarok magyar állampolgárságot is igényelnek – tette hozzá. A kettős állampolgárságot igénylők lelki értelemben, nem politikailag, földrajzilag vagy fizikailag akarnak a magyarsághoz tartozni. Sajnálom, hogy a szlovákok hatalmi kérdést csinálnak belőle – fogalmazott. Bevándorlás nem várható emiatt a szomszédos országokból. – A magyarok híresek a mobilitás hiányáról – fűzte hozzá.

A romakérdést, bár etnikai oldala is van, elsősorban polgárosulási kérdésként látja a kormány. Nincs kizárólagos romabűnözés vagy roma munkanélküliség – vélekedett Navracsics. Ahol, mint például Északkelet-Magyarországon, alacsony a képzés szintje, magas a munkanélküliség és nagy a szegénység, ott mindez kiélezi a feszültségeket magyarok és romák között. Ha sikerül ezeken a vidékeken lehetővé tenni a gazdasági növekedést és szociális felemelkedést, tudjuk kezelni a problémát – mondta.

A kormány nem véli úgy, hogy hátrány származott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások megszakadásából. Az a benyomásunk, hogy a pénzügyi világ bízik Magyarország pénzügyi politikájában és gazdaságában – hangsúlyozta.
A magyarországi gyermekszegénységi helyzetet példaként említve úgy vélte, hogy Magyarország szociális válság küszöbén áll. Ezt (a válságot) meg kell akadályozni. Ha bekövetkezne, akkor sokkal nehezebb – és sokkal drágább – volna újra kilábalni – mondta Navracsics Tibor a Die Pressének.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó