Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A MESZ egyeztetést tartott az éves programokról

Horvátország
2011. január 13.
A MESZ egyeztetést tartott az éves programokról



Az idei első nagyobb MESZ-rendezvényre január 23-án kerül sor a csúzai kultúrotthonban, ennek apropójául a Magyar Kultúra Napja szolgál. 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823- ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az emléknapot minden nagyobb határon túli ernyőszervezet megünnepli. A MESZ ezen a napon elismerő oklevelet adományoz azoknak, akik a horvátországi magyar kultúra fennmaradásáért és fejlődéséért eredményesen és áldozatosan tevékenykednek.

Az egyeztetésen a magyar kultúregyesületek képviselői is jelen voltak, s ők valamennyien egyetértettek abban, hogy a MESZ ne csak a magyar nemzeti ünnepeknek szánjon fontos szerepet, hanem a központi rendezvényeknek is, köztük a kórusszemlének, a tánccsoportok szemléjének, a Nótafának...

Az ernyőszervezet számára a szórványban élő magyarság ugyanolyan fontos, mint a tömbben élő magyarság, ezért több rendezvénynek a szórványmagyar települések adnak majd otthont..
A március 15-i központi rendezvényre Nagypiszanicán, az október 23-i pedig Pólán kerül sor. Július 4-i eseményt Vörösmarton, az augusztus 20-i központi rendezvényt Kiskőszegen szervezik meg. A Gyermek Néptánc Szemlének Sepse, a kórusszemlének pedig Pélmonostor ad otthont.

A kultúregyesületek tervezett rendezvényeit a teljesség igényével - helyszűke miatt - nem áll módunkban felsorolni, ezekről természetesen folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat.
Annyi bizonyos, hogy idén is rendezvényekben és programokban gazdag év elé néz a Magyar Egyesületek Szövetsége.

V. S.