Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

SZENTLÁSZLÓ

Nagy az érdeklődés a kettős állampolgárság iránt

Horvátország
2011. január 13.
Nagy az érdeklődés a kettős állampolgárság iránt


A MESZ elnöke, Juhász Sándor a január 12-én, szerdán a szentlászlói Petőfi Sándor MKE székházában megtartott sajtókonferencián ezzel kapcsolatosan kiemelte:
- A MESZ január 13-a és 21-e között lakossági fórumokat szervez a magyarok lakta településeken, hogy részletesen tájékoztassuk az embereket a magyar állampolgárság megszerzésének feltételeiről és előnyeiről. Az állampolgárság több alapon is megszerezhető, a mi esetünkben a fő szempont a magyar nyelvtudás, a büntetlen előélet, illetve az egyenesági leszármazottság. Horvátországban a magyar külképviseleten, tehát a zágrábi Magyar Nagykövetségen, Magyarországon pedig az anyakönyvvezetőknél, például Beremenden, Siklóson vagy Mohácson, illetve a Magyar Köztársaság Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalánál lehet kérelmezni januártól a kettős állampolgárságot.
- Fontos kiemelni hogy az állampolgársági kérelmet egyénileg és csak személyesen lehet benyújtani, ami azt jelenti, hogy a különböző egyesületek ebben az ügyben nem járhatnak el. Nem teheti ezt a MESZ sem, azonban a legnagyobb horvátországi magyar ernyőszervezet mindennemű segítséget, támogatást megad azoknak, akik hozzá fordulnak problémáikkal. A MESZ által szervezett lakossági fórumokon Beremend jegyzője ad tájékoztatást és válaszol a feltett kérdésekre. A szükséges papír alapú beadványok kitöltésében is segítségére lehet az érdeklődőknek. Az összejöveteleken szó esik az állampolgársággal járó előnyökről is, és sok felmerülő kérdésre is választ lehet majd kapni.
- Tekintettel arra, hogy Horvátországban mintegy 16 és félezer magyar él és arra, hogy az állampolgárság megszerzésre ilyen formában ez idáig nem volt lehetséges, nagy az érdeklődés a kedvezményes honosítás iránt, és szinte mindennaposak a lakossági kérdések ezzel kapcsolatban. Az ilyen jellegű lakossági fórumokra szükség van, a Magyar Egyesületek Szövetsége pedig igyekszik minden érdeklődő rendelkezésére állni
- tette hozzá Juhász.
F. R.