Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

SEPSE/GERBAVÁC

Hagyományos disznótoros rendezvények

Horvátország
2011. január 20.
Hagyományos disznótoros rendezvények




A sepsei hagyományos disznótor eseményeit "nemzetközi megfigyelők" is figyelemmel kísérhették, ugyanis a külföldi országokból érkezett vendégek a helyi szokásokról, hagyományokról minden bizonnyal odahaza is beszámolnak majd ismerőseiknek. És ahhoz sem férhet kétség, hogy a Sepsén látottakról még sokáig regélnek... Az anyaországi, vajdasági és boszniai vendégek, a hazai vendégekkel és a sepseiekkel együtt szépszámú társaságot alkottak.

- Az idei évben a hagyományos disznótor az első rendezvényünk, s elégedetten mondhatom, hogy ez volt eddig a leglátogatottabb. Sok vendég érkezett Sepsére, a falu apraja-nagyja kivette a részét mind a munkából, mind a finom falatok elkészítéséből és elfogyasztásából. Ezúttal is minden a hagyományok jegyében zajlott, a disznó leölése, feldolgozása, az étkek elkészítése a régmúlt idők hagyományait idézte meg. Őseink hagyták ránk a hagyományt, nekünk pedig a jövő nemzedékeire kell azt tovább testálni. Remek volt a hangulat, a zenés mulatság hajnalig tartott - mondta el lapunknak Karaszi József, a sepsei Petőfi Sándor MKE elnöke.

Belovár-Bilogora megye magyarjai Gerbavácon már a rendezvényt megelőző napokban elkészítették a hidegen tálalható finomságokat, a disznótor napján pedig a frissen levágott sertésből készültek a táj jellegzetes ízeit bemutató ínyencségek.

- A gerbaváci Magyar Ház udvara zsúfolásig megtelt. A környező településekről és a szomszédos megyékből is érkeztek vendégek. A Grubisnopoljei Idegenforgalmi Hivatal is nagy érdeklődéssel követte a nálunk zajló eseményeket, de jelen volt több polgármester és elöljáró is. Örültünk, hogy sok fiatal vett részt az eseményen, hogy vendégeink társaságában részt vehettek a hagyományok felelevenítésében. Mindenki kipróbálhatta a töpörtő szeletelését, a kolbásztöltést vagy a zsírsütést, hiszen mindent kézzel készítettünk, mint a régi öregjeink. A rendezvény elsődleges célja az itt élő magyar kisebbség hagyományainak bemutatása volt - hallottuk Tóth Sándortól, a Grubisnopoljei Magyar Kisebbségi Tanács elnökétől.

B. A.