Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Március 15-i megemlékezések a Nagykürtösi járásban

Szlovákia
2011. március 15.
Március 13-án, vasárnap a Nagykürtösi járás számos magyar településén tartottak helyi megemlékezéseket az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom 163. évfordulója alkalmából.

Nagycsalomján nagy érdeklődés kísérte a hagyományosan az MKP helyi szervezete és a Csemadok alapszervezete közös rendezésében a kultúrházban megtartott ünnepi estet. Az alap-is középiskolás diákok szavalatai után Nagy Mihály polgármester nyitotta meg a rendezvényt, utána Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke mondott ünnepi beszédet. Az emlékest második felében közreműködött az ipolysági városi énekkar.
Inámban a délelőtti szentmise után került sor a templom melletti temetőben nyugvó Nagy Tamás nemzetőr sírjánál a koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésre az önkormányzat és az MKP helyi szervezete szervezésében. A helyi óvodások és iskolások műsorát követően Kukolík Zsolt önkormányzati képviselő, az MKP helyi alelnöke méltatta az 1848-as szabadságharc jelentőségét.
Az ipolyszécsénkei templomban március 13-án került sor a megemlékezésre, a szentmise után a templomkertben lévő kopjafánál volt koszorúzási ünnepség.
Ipolybalogon március 15-e alkalmából évről évre a temetőben álló kopjafánál tartanak ünnepi megemlékezést. Ezúttal is a délőtti szentmiséről vonultak át az emlékezők a templommal átellenben található temetőbe, ahol a kopjafánál az ünnepség nyitányaként verset mondott Ifj. Balázs Péter, majd a helyi Ipolyi Arnold Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola gyermekkórusának közreműködése után ünnepi beszédet tartott Gömöry Lóránt, az MKP Nagykürtösi Járási Elnökségének tagja. A megemlékezés a Csemadok alapszervezete Bukréta Hagyományőrző Csoportjának fellépésével és koszorúzással fejeződött be.
A járásban, mint minden évben, ezúttal is március 15-én Ipolyvarbón kerül sor a Kistérségi Nemzeti Ünnepere . A megemlékezés 16.30 órakor a „Kié e hon, ha nem a miénk” című ünnepi műsorral veszi kezdetét a művelődési házban. Ünnepi beszédet mond Zólyomi Károly, Ipolyvarbó polgármestere. A műsor után a megemlékezés a temetőben folytatódik az 1848-as emlékműnél és Erdélyi János 48-as honvéd sírjánál. Március 15-én helyi ünnepséget tartanak Ipolynyéken és Lukanényén is.

BGY