Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Topolya

Éjszaka a múzeumban

Gazdag program várja a látogató kat a Topolyai Múzeumban a Múzeumok éjszakáján

Szerbia
2011. május 13.
Topolyán immár harmadik alkalommal csatlakoznak a Múzeumok éjszakája elnevezésű nemzetközi megmozduláshoz. A szervezést ez alkalommal Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa, muzeológusa és Zsáki István, az Art Gallery vezetője vállalta magára. Megtudtuk, hogy igazán gazdag programmal készülnek, és elsősorban a gyerekeket, a fiatalokat tekintik célközönségüknek.

– Szerbiában nyolcadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, Topolyán az idén lesz harmadszor. Ez az első alkalom, hogy nyitunk a gyermekek felé. Május 14-én, szombaton 18 órakor kezdődik a rendezvény, és ebben a kora esti időszakban még rengeteg gyerek ellátogathat a Múzeumok éjszakájára. A topolyai és a környékbeli gyerekeket elsősorban egy olyan szerb és magyar nyelven zajló versmondó esttel várjuk, amelynek kiválasztott versei az éjszakáról szólnak. Az estnek „Lecsuklik minden pilla most” a címe, de reméljük, hogy a pillák nem fognak lecsuklani, mert három játszóházat is szervezünk a gyerekek számára. Nagyon érdekes témákat választottunk: az egyikben régi képekből fogunk képeslapokat készíteni, a másikban pedig kis füzeteket gyártunk, amelyek szintén századelős tematikájúak lesznek. A harmadik játszóházban kitűzőket fogunk csinálni, amelyeket a Múzeumok éjszakája idei logója, egy fekete macska fogja díszíteni.

Mivel várják az idősebbeket?

– Olyan fiatal előadóművészeket hívtunk, akik valamilyen szempontból kötődnek Topolyához. Lesz például hárfaest, és egy innen elszármazott lány, a jelenleg Nagybecskereken élő Kovács Lilla fogja megszólaltatni ezt a különös hangszert Tijana Kozačićtyal. A hangverseny után egy fiatal topolyai néprajzkutató, Damir ©ipovac fog előadást tartani Mi történik az éj leple alatt? címmel a népi hiedelmekről. Hogy a vizuális kultúráról is szó essen, meghívtuk Siflis Zoltán filmrendezőt, hogy bemutassa három dokumentumfilmjét. A Fotográfus a szabadkai Megyeri fényképészdinasztiával foglalkozik, az Azok a a szép békebeli békeidők Lifka Sándor mozijáról szól, A szecessziós Szabadka pedig a szomszédos város építészének múltját tárja elénk. Természetesen lesz kiállítás is: egy Krivaján élő grafikus, Velimir Matejić képeit lehet majd megtekinteni, sőt a művész egy nyitott műhelyt is fog tartani. Ez azt jelenti, hogy bemutatja, milyen technikákkal dolgozik, és hogyan kell alkotásait nyomtatni.

Az idei Múzeumok éjszakájának lesz egy érdekessége, sőt egy új helyszínnel is bővül.

– A játszóházak és a kiállítás alatt két zentai DJ fog játszani: DJ Hendrigz és John Nylon. Ők olyan zenét válogatnak majd, ami kötődik a játszóházak századelős témájához. Az új helyszín pedig a múzeum melletti tér lesz, ahol a topolyai Radar Rádióklub fog bemutatkozni. Ami még nagyon fontos, hogy az egész rendezvény ingyenes, hiszen a község támogatja.


Magyar Szó