Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Királyhalma

Almazöld öröm

Átadták a felújított művelődési házat Királyhalmán

Szerbia
2011. május 16.
A királyhalmi művelődési házat – a környék legtöbb kultúrotthonához hasonlóan – lakossági összefogással építették fel a negyvenes évek végén. A kétezres évek elején azonban pár évig diszkó működött benne, ami miatt teljesen átalakították.

A szórakozóhely bezárása után a helyi közösség öt évig pereskedett, hogy tisztázza az épület tulajdonjogi viszonyait. Ebben az időszakban, ha nem is állt le, de jóval szerényebbé vált a művelődési élet a faluban, hiszen a jeles alkalmakkor megrendezett műsorokat kénytelenek voltak az iskola tornatermében megtartani.

A Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásának köszönhetően 2009-ben elindultak a felújítási munkálatok. Bár az átadás időpontját a tavalyi szamárversenyre időzítették, végül csak tegnap került rá sor a népünnepéllyé terebélyesedő falunapi ünnepség keretében. Miután Koncz István plébános megáldotta a felújított épületet, Pék János polgármester külön köszönetet mondott a megjelent támogatóknak, Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség nemrégiben újraválasztott elnökének, továbbá a VMSZ magas rangú politikusainak, Maglai Jenőnek és Bús Ottónak, ezenkívül a Magyar Nemzeti Tanács kulturális tanácsosának, Lovas Ildikónak, és köszöntötte a magyar konzulátus képviselőit, Varga László köztársasági parlamenti képviselőt, valamint a szomszédos helyi közösségek elöljáróit. Horváth Katalin, a falubeliek Kató nénije a művelődési egyesület egyik legrégibb tagjaként szívhez szólóan fejezte ki az átadás miatti örömét, és Reményik Sándor szavait idézve nyelvünk megőrzésének fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmét.

A gyümölcstermesztéséről híres település a helybeliek fő foglalkozási ágához méltó művelődési házat kapott, hiszen a kultúrház kívül-belül almazöld színben pompázik. A több mint 15 millió dinár értékű tatarozás kiterjedt a külső és a belső részekre is: szigetelték és bepucolták az épületet, sőt új cserepekkel, csempékkel, fűtőrendszerrel, ereszcsatornával és menyezettel látták el. A helybeliek rögtön a birtokukba vették a széppé varázsolt művelődési házat: a közönség vastapssal jutalmazta az óvodások fellépését, az általános iskolások szavalatait, a néptáncosok és az énekkarok produkcióit, valamint a moderntánc-klub koreográfiáit. Hogy a faluban óriási igény van a kulturális rendezvényekre, azt az érdeklődők száma is jelzi, hiszen jó néhányan be sem fértek a nagyterembe. Kétség sem férhet hozzá, ha ez a lelkesedés megmarad, gyorsan felpezsdül a királyhalmi művelődési élet.


Berényi Emőke