Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Vajdaság

Magyar filmcsemegék a Tisza mentén

Ma kezdődnek a Magyar Film Délvidéki Hetének rendezvényei

Szerbia
2011. május 18.
A Magyar Film Délvidéki Hetében a magyarkanizsai, zentai, csókai és adai filmkedvelők ízelítőt kaphatnak a tavalyi év magyar filmterméséből. A mai nap folyamán a magyarkanizsai CNESA épületében 17 órától az idei, sorrendben 42. Magyar Filmszemle fődíjasát, Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotását vetítik. A film egyfajta önismereti road movie, amelynek főhőse egy az elfekvő osztályon dolgozó, túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő, akinek életét körbefonja a halál. Egy nap viszont egy új beteg érkezik az osztályra, akinek hatására hősnőnk útra kell, hogy megkeresse régen elveszett gyermekkori barátját. Ugyanitt 19 órától Hajdú Szabolcs , Bibliothéque Pascal c. filmje lesz műsoron, a tavalyi magyar filmszemle fődíjas alkotása, amelynek főhőse Mona Paparu (Török-Illyés Orsolya) egyedül neveli hároméves kislányát, ám egy külföldi utazás miatt a gyermeket a nagynénjénél hagyja. A nagynénitől a gyámhatóság elveszi a kislányt. Amikor Mona visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története.

A zentai Alkotóházban ma 17 órától Dézsy ZoltánAz ügynökök a paradicsomba mennek című filmjét vetítik, amely a magyarországi rendszerváltás eseményeit helyezi górcső alá, 19 órától pedig Tolnai SzabolcsNyári mozi c. filmjét nézhetik meg a zentaiak, amelyben két önjelölt filmes – egy önbizalomhiányban szenvedő rendező és egy kamerát sohasem látott operatőr – meg egy virsli-kutya szerencsétlenkedik a nyári hőségben, Vajdaságban.

Csókán, a Művelődési Központ épületében ma 19 órától Mundruczó KornélSzelíd teremtés – A Frankenstein terv című alkotását vetítik. A történetben egy rendező készül filmje megvalósítására. Az intézetből szökött kamasz fiú anyját keresve szinte véletlenül kerül a filmforgatás castingjába. A drámai események sora ott veszi kezdetét, mikor a szereplőválogatás alatt a fiút naivsága és egyenes tisztasága olyan hirtelen cselekvésekre ragadtatja, ami halálos balesethez vezet. A rendezővel még soha nem történt semmi, ami akaratán kívül állt volna. Megérzi, hogy a fiú személyében egy nagyobb erővel találkozott. Mikor rájön, hogy a különös és szelíd gyerek az ő fia, aki sok évvel ezelőtt hívatlanul jött e világra, arra kényszerül, hogy egy kiszámíthatatlan és veszélyes úton induljon el.

Az adai színházteremben 17 órától a Puskás Hungary című dokumentumfilmet, 19 órától pedig aKöntörfalak című alkotást vetítik. Dyga Zsombor filmje egyetlen pesti éjszakán játszódik. A belvárosban egy félresikerült randin szóba elegyedik egymással két vadidegen. Úgy tűnik, a mackós megjelenésű Zolinak semmi esélye a csinos Esztinél. A férfi kitartó, léha rámenőssége azonban megteszi a magáét, és amikor azzal kecsegteti a lányt, hogy megmutatja neki az összenőtt lábujját, az felviszi magával a lakására. Miközben Zoli kitartóan ostromolja a lányt, betoppan Eszti bátyja. A játékfilmet a tavalyi Magyar Filmszemlén a legjobb férfi alakítás és a legjobb vágás kategóriában díjazták, a film rendezője pedig a legjobb rendezésért járó díjat vehette át.

Magyar Szó