Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Zenta

Az együtt alkotás élménye

Nemzetközi diák képzőművészeti tábor volt Zentán

Szerbia
2011. május 18.
Az együtt alkotás élménye Az elmúlt hétvégén a zentai Népkertben, a volt Pionírotthonban a Képzőművészeti Szakközépiskola szervezésében kétnapos alkotótáborban dolgoztak a tehetséges ifjú képzőművész palánták. A nemzetközivé kerekedett tábort az iskola tanára, Lázár Tibor festőművész vezette, és segítségére volt Kókai Elena és Balla Ákos is. A tábor részvevői Budapestről, Szegedről, Újvidékről és Belgrádból érkeztek, az ottani képzőművészeti szakközépiskolák tanárai a legjobb diákjaikat hozták el, hogy két napon át együtt alkothassanak a zentai tanulókkal, megismerve egymás munkáit, érdeklődési körét és az adott témák eltérő megközelítési módjait.

– A gimnázium tanulói különböző versenyekre járnak, sokfelé megfordulnak itthon és külföldön. A képzős tagozatra járóknak azonban nem volt meg ez a lehetőségük, nem voltak hasonló élményeik, bár képzőművészettel kapcsolatos pályázatok is akadnak szép számban, ezek sokszor nem megfelelőek a mi diákjaink számára. Olyan témákat hirdetnek meg előzetes konzultáció, felmérés vagy ismeretszerzés nélkül, amelyekre valóban nagyon nehéz felkészülni. Ha a gyerekek készítenek is jó munkákat, és azokat elküldjük egy adott pályázatra, nem kapjuk vissza a rajzokat. Nem csak, hogy a mi diákjaink érdemes munkái nem jönnek vissza, de a többi pályázó, a többi alkotó beküldött munkáit és magukat az alkotókat sincs módunk megismerni – magyarázta lapunknak nyilatkozva Lázár Tibor. Innen jött az ötlet, milyen jó lenne másokat is látni alkotás közben. A szervezőket tehát elsősorban a barátkozás, az együtt alkotás vezérelte, amikor hozzáfogtak a tábor szervezéséhez, éppen ezért a hasonló szerbiai és magyarországi képzőművészeti szakközépiskolák képviselőit hívták meg Zentára.

– Volt bennem félsz, hogy mi lesz, ha nem jelentkeznek a felhívásunkra, és nem jönnek el Zentára, de nagy örömömre északon és délen egyaránt jó fogadtatásban részesült a kezdeményezésünk. Akkora volt az érdeklődés, annyi gyerek jelentkezett, hogy alig tudták a tanárok kiválasztani az iskolánkénti 4-6 diákot, akiket azután magukkal hoztak Zentára. A jobb tanulók kaptak lehetőséget, akik számára a kétnapos versenyjellegű műhelymunka egyben jutalomkirándulás is volt – mesélte a főszervező, majd hozzátette: – A részvevő iskolák közül a zentai a legfiatalabb, még nincsenek is negyedikeseink, hiszen három éve indult meg az oktatás. Kíváncsiak voltunk, hogy hol tartunk a nagyobb hagyománnyal rendelkező hasonló intézményekhez mérten. Budapestről hat tanuló és három tanár jött el Zentára. Szombaton csatlakozott hozzánk a Magyarországon élő zentai származású Verebes György festőművész, aki a szolnoki művésztelepet vezeti. Szegedről négy tanuló érkezett, de közülük egy adai és egy zentai. Az újvidéki Bogdan ©uput Szakközépiskolából három tanár és két tanuló vett részt az alkotásban, Belgrádból három tanuló az iskola igazgatónője kíséretében csatlakozott hozzánk, de itt volt még négy zentai diákunk, valamint két modell, szintén a képzősök közül.

A képzőművészeti táborozást a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Képzőművészeti Tagozata szervezte, az Oktatásért Közalapítvány és a zentai önkormányzat is besegített, ami már elegendő volt, ahhoz, hogy péntek délután és szombat délelőtt zavartalanul alkothassanak. A találkozó versenyjellegét a rajz és festészeti munkákra kitűzött három-három jutalom megszerzésének a lehetősége adta meg. Egy-egy különdíjat is kiosztottak, de természetesen nem a versenyzésre fektették a hangsúlyt, sokkal inkább a barátkozás, a közös alkotómunka szépsége adta meg a tábor hangulatát.


Magyar Szó