Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szabadka

Véletlenek márpedig...

MAGYAR FILM 2011

Szerbia
2011. május 20.
A Magyar Film Délvidéki Hete első filmjeiről – Szabadkán Hajdu Szabolcs és Dyga Zsombor indított

Bibliotheque Pascal. Nem, nem. Szó sincs arról, hogy egy kulturális intézmény kerülne Hajdu Szabolcs filmjének a középpontjába. Mert hát egy bordélyházról a legnagyobb jóindulattal sem mondhatjuk el, hogy kultúrintézmény. Tehetünk kivételt abban az esetben, ha a prostituáltak éppen olyan neves irodalmi alakokat formálnak meg, mint Desdemona? Szerintem nem, de a vitatkozás joga persze mindenkit megillet. Bár talán nem ez a lényeg. De akkor mi? A lényeg talán az, hogy van egy anya, aki elveszíti gyermekét. Mert Londonba ment Desdemonát „játszani”, no nem önkéntesen.

És Mona a bizarr, abszurd történetét – halott apja jelent meg egy tűzoltózenekarral, és szabadította meg a nagyon furcsa igényű kuncsaftokat kiszolgáló Bibliotheque Pascalból – őszintén el is mondja. Ejnye, nem kellett volna, mert a gyámügyiek nem hisznek a „mesékben”. Ki kell találni tehát egy sokkal hihetőbb, szerintük sokkal meghatóbb történetet, mert: kérem kisasszony, ha vissza akarja kapni a lányát, tessék hagyni ezt az álomszerű sületlenséget. Még hogy a halott apja szabadította ki...Tűzoltózenekarral!

Nos, ebből a hol borongós, hol nyomasztó, hol félelmetes, hol felkavaró, hol reményt keltő álomszerűségből ébresztett minket a következő film és a felismerés: véletlenek márpedig nincsenek. Vagy ha igen, akkor itt annyira idegesítően sok volt, ami megint csak azt mondatja velem, hogy nincsenek. Egy apa, aki véletlenül pont azzal a nővel randevúzik, akinek véletlenül éppen az a pasi a bátyja, akivel az illető felesége megcsalta őt, és véletlenül éppen azon az estén, amikor a feleség és a fiatal nő találkoztak egy bárban, mert véletlenül éppen egy helyen ültek a bárpultnál... Hát ilyen nincs! Vagy talán mégis, ha az apa tudatosan akart eljutni ahhoz a bizonyos bátyóhoz...De akkor meg nem minden a véletlen műve. Ja, hogy nem értik, miről beszélek? Hát persze, hiszen ez nem tartalomismertető és végképp nem filmkritika. Ez csak egy (Dyga Zsombor:) Köntörfal (ak).