Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ada

Bővülő informatikai rendszer

Az adai Műszaki Iskola pályázati támogatások útján próbál lépést tartani a fejlődéssel

Szerbia
2011. május 20.
Projektorok, vetítővásznak és laptopok vásárlására nyílt lehetősége az adai középiskolának, miután a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma 1,4 millió forintot, azaz több mint félmillió dinárt hagyott jóvá az oktatás informatikai fejlesztésére. A fejlesztéstől a vezetőség az oktatás színvonalának emelkedését várja, s ez azért különösen jelentős, mert ősztől új szak indul az iskolában.

A pályázaton nyert összegből öt-öt darabra futotta mindhárom eszközből, a számítógépek közül kettőbe plusz memóriaegységeket is tudtak vásárolni. A mostani beruházásnak köszönhetően a már korábban felszerelt számítógépes szaktantermek mellett öt újabb tanterem került technikailag az oktatás csúcsára, európai színvonalra.

– Iskolánk olyan szakközépiskola, amely tevékenységével négy szakterületet ölel fel. Mindegyikben olyan szakmákat oktatunk, amelyek esetében rendkívül fontos elem a számítógépek alkalmazása. Mindez azt jelenti, nagyobb informatikai felszereléssel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy ezeket a szakmákat a kellő színvonalon, a megfelelő minőségben tudjuk oktatni. Emellett ezen eszközök alkalmazásával a tananyagot érdekesebbé, a diákokat és a tanárokat pedig motiváltabbá tehetjük – nyilatkozta lapunknak Miklós Nándor, a Műszaki Iskola igazgatója.

Miklós Nándor: Nincs megállás!

Az intézmény vezetősége és tanári kara évek óta sikeresen pályázik különféle eszközbeszerzésekre, így próbálnak lépést tartani a sebesen fejlődő technikával, illetve ezzel párhuzamosan teljesíteni a modern szakemberképzés feltételeit.

ÚJ SZAK, SPECIALIZÁCIÓ

A következő tanévben a korábbi években megszokottnál eggyel kevesebb, vagyis nyolc első osztály indul majd az adai Műszaki Iskolában. Az öt négyéves és a három hároméves szak összesen 210 elsős diákot fogad. A felnőttképzés keretében azonban különféle specializációs képzések is indulnak. Az iskola képzési tervében újdonságnak számít a CNC-technikusi képzés, ami ősszel szerveznek meg először magyar nyelven.

– Mivel az iskolánk a CNC-gépekre specializálódott, a már meglévő felszerelésünk és szakembereink eleget tesznek azoknak a feltételeknek, amelyek az új szak megnyitásához szükségesek – magyarázta Miklós Nándor, majd hozzátette: – A számjegyvezérlésű gépek technikusi, vagyis a CNC-technikusi képzések iránt már a korábbi években is nagy volt az érdeklődés, mert ez keresett és korszerű szakmának számít, nagy eséllyel lehet munkát találni ilyen fajta végzettséggel. A tanulók nálunk lehetőséget kapnak arra is, hogy saját érdeklődési körükön belül fejlődjenek: sportoljanak, vagy induljanak a különböző vetélkedőkön. A továbbtanulás terén is igen jól szerepelnek a diákjaink, a felsőoktatási intézmények részéről rendszeresen érkezik kiemelkedően pozitív visszajelzés.

A megszokott szakok, tehát a számítógépes szerkesztő, az építésztechnikus és a számítógépek elektrotechnikusa a következő tanévben is megnyílnak majd, utóbbi szerb és magyar nyelven egyaránt. A hároméves képzések keretében, a korábbi évekhez hasonlóan, három szakterületen indítanak képzéseket: CNC-marós, autószerelő, villamos gép- és készülékszerelő, villanyszerelő, illetve ruhakészítő és textilipari munkás szakon. Ősztől azonban specializációs képzések is indulnak – az érdeklődés függvényében klasszikus marós, géplakatos és más fémforgácsoló szakterületeken –, amelyek időtartama egy iskolaévet ölel majd fel.

– Évek óta szeretnénk az iskolának kollégiumot, és úgy tűnik, ennek megvalósítása terén is történtek előrelépések. Az önkormányzat a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályázott a felderítő otthon felújítására, ami némi csúszással ugyan, de elkezdődött, és várhatóan a 2012/13-as tanévre el is készül majd. Szintén évek óta szeretnénk megvásárolni az iskola épületével szomszédos házat és telket, amelyen egy új iskolaépület felépítését tervezzük, amely legalább annyi tanteremmel rendelkezik majd, mint a mostani. Szerencsére ebben az ügyben is történtek előrelépések, így reményeink szerint rövidesen ezt is sikerül majd megvalósítanunk – fejtette ki Miklós Nándor.