Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Palics

Palics napja

Egyhetes rendezvénysorozat várja az érdeklődőket

Szerbia
2011. május 20.
Palics napja Három évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy Szent Orbán lesz Palics védőszentje, ekkor született meg Palics címere, s ehhez kapcsolódóan, május 25-én, Orbán napján ünneplik meg Palics napját. Ricz András , a palicsi helyi közösség tanácsának alelnöke elmondta, a rendezvények mindenki számára nyitottak és ingyenesek.

– Az idén harmadik alkalommal kerül sor az Orbán-napi rendezvénysorozatra. Egyhetes programmal várjuk az érdeklődőket. Május 21-én, azaz holnap veszi kezdetét. A Miroslav Antić iskola udvarában sor kerül a negyedik nemzetközi kispályás labdarúgó-tornára, melyre Palics testvértelepüléseiről, vagyis Újszászról és Lajosmizséről, valamint a környező településekről is érkeznek. A torna 8 és 15 óra között zajlik majd. Hétfőn, május 23-án 18 órai kezdettel Palicsi kertek elnevezéssel nyílik kiállítás a palicsi Könyvtárban. A május 28-ig látható kiállításon Török István és az általa vezetett csoport alkotásait láthatják az érdeklődők.

Palics napján, május 25-én 17 órai kezdettel a palicsi Szent Orbán templomban lesz szentmise, majd fél héttől a Miroslav Antić iskolában megnyílik Török István és Sokcsics Iván kiállítása, majd ugyanott a palicsi helyi közösség közgyűlésének ünnepi ülésére kerül sor, melynek keretében Török István festőművésznek és Sokcsics Iván miniatűr-készítőnek átadják az érdemes polgári címet. Ezen a rendezvényen osztják ki a három legszebb kertnek és egy legszebb utcának járó díjakat is, majd alkalmi műsor zárja az estét.

Másnap, csütörtökön a helyi közösség nagytermében bemutatják a Bácsország folyóirat tematikus számát, melyben Palicsnak jut a főszerep, ahol múltjával, fejlődésével foglalkoznak, május 28-án, szombaton pedig a Vigadóban kerül sor az „Elindultam szép hazámból...” VI. Kárpát-medencei népdalkörök találkozójára, 14 és 18 óra között zajlik majd. A találkozón magyarországi és hazai népdalkörök mutatkoznak be, a rendezvényt pedig a palicsi Szederinda népdalkör és a Palicsi Magyar Művelődési Egyesület szervezi.

– Az Orbán-napi rendezvények programjáról minden palicsi lakos kap majd egy ismertetőt és meghívót, illetve olyan öntapadós matricát, mely Palics címerét ábrázolja – tette még hozzá Ricz András.

Sztojanovity Livia